Nyheter

Hungerstrejk i protest mot migrationsverkets utvisningsbeslut

FFFI Stockholm- I två veckor har 20 personer med kurdisk bakgrund från Iran hungerstrejkat i centrala Stockholm för att protestera mot migrationsverkets utvisningsbeslut.

”Vi startade protestera mot utvisningsbeslutet den 20 september och gick över till hungerstrejk från den 26 sep. En av de hungerstrejkande, Fraidon Hassan Azarpoor har sytt ihop sina läppar sedan en vecka tillbaka i protest mot de ansvarigas negligerande.  Sju av de strejkande befinner sig i ett dåligt psykiskt och fysiskt tillstånd” och behöver vård, berättar en talesperson för gruppen, Fateh Ibrahimzadian, för FFFI:s reporter.

De hungerstrejkande kurdiska aktivisterna som tillhör olika kurdiska partier har varit i Sverige allt mellan nio månader till upp till åtta år, berättar Fateh.

”Vi har inlett en hungerstrejk för att uppmärksamma den brutala situationen som råder i Iran. Samtidig vill vi även skicka budskapet till den svenska regeringen om att avstå från att utvisa politiska asylsökande till Iran”.

”Det är uppenbart för alla hur Iran behandlar politiska aktivister i landet. Det var bara för några dagar sedan som en kurdisk aktivist, Aziz Khakzadeh, blev avrättad i hemlighet i ett fängelse i staden Kerman. Han var först dömd till fem års fängelse men blev sedan avrättad endast för att han var en aktiv medlem av ett kurdiskt parti” tillägger Fateh.

De protesterande är besvikna över den svenska mediaövervakningen från deras hungerstrejk”. Vi har ständigt varit i kontakt med svenska medier utan resultat. Ingen har visat intresse för vår sak trots att flera riksdagsledamöter har stött våra krav.

Just nu sitter två aktivister i förvar i Märsta i väntan på avvisning. ”Foad Welzi och Namjo Tahmi riskerar avrättning om dem utvisas till Iran”, säger Fateh.

”Iran är ett laglöst land och det kan hända vad som helst med personer som söker asyl i andra länder och sedan utvisas tillbaka till Iran”.

Iranska prästerskapet har utfärdat nya direktiv, enligt artikel 7 i Irans straffbalk att fängsla och åtala politiska flyktingar som återvänder till Iran. Detta gäller även brott (enligt den religiösa diktaturen) såsom till exempel hädelse, som begåtts i andra länder (till exempel Sverige).

”Även läget i Kurdistan är för närvarande otryggt med hänsyn till Irans konstanta bombningar av området i kampen mot PEJAK (Partiet för ett fritt liv i Kurdistan), tillade han”.

Internationella organisationen för migration rapporterade på måndagen att iranska revolutionsgardets flygbombningar mot kurdiska byar har resulterat i att flera hundra familjer tvingats på flykt och risken för spridning av dödliga sjukdomar hotar nu deras tillfälliga läger.

Enligt organisationens uttalande lever 884 familjer i en bisarr situation och brister på el, mat och andra förnödenheter hotar deras liv.

Men vi fortsätter vår hungerstrejk tills vi får besked från Migrationsverket eller regeringen, säger Fateh Ibrahimzadian. Vi har polistillstånd för en månad men vi håller på att ansöka om en förlängning.

Gruppen kommer att samlas utanför riksdagen på måndag den 10 oktober kl. 17:00 för att söka stöd för sin sak.

Vi har bjudit politiker och riksdagsledamöter för att lyssna på oss. Vi hoppas på bredare stöd från politiker och människorättsorganisationer tillade Fateh.