Nyheter

Iran avfärdar tvåstatslösning för Palestina

Irans högsta andlige ledare attackerade en tvåstatslösning för Israel och palestinierna på lördag och sade att den palestinska strävan för uppnåendet av statsbildning i FN är dömt att misslyckas.

Palestinierna inte ska begränsa sig till att söka ett land baserad på gränserna före 1967 – som implicit skulle erkänna Israel, ”eftersom all mark tillhör palestinierna” sade Ali Khamenei.

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas har bett FN:s säkerhetsråd att erkänna en självständig palestinsk stat på Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan – områden som har ockuperats av Israel i 1967.

Israel och USA motsätter sig palestiniernas formella begäran och vill direkta förhandlingar mellan Israel och Palestina.

Men enligt Abbas hade palestinierna inte ett annat alternativ än att ansöka om FN-medlemskap och erkännande. Eftersom Israel upprepade gånger försökt stoppa strävandena att skapa fred i Mellanöstern. Iran erkänner inte Israel och anser att det är en ärkefiende.

Khamenei, som talade vid en pro-palestinsk konferens i Teheran, kallade Israel en ”cancersvulst” som bör tas bort.

Iran stödjer den militanta palestinska Hamas-rörelsen som styr Gaza, vilka ordnas inga motsvarande tillställningar och motsätter sig medlemskap i FN. och som inte tillbaka stat bud drivs av Abbas och hans väststödda Fatah.

”Vår fordran är ett fritt Palestina, inte en del av Palestina som sträcker sig från floden (Jordan) till havet (Medelhavet), och inget mindre.” Alla planer att partitioner Palestina är helt förkastat,” berättade Khamenei för de församlade.

Khamenei hävdade att en tvåstatslösning skulle innebära ”att ge efter för efterfrågan av sionister” och att det skulle ”trampa rättigheterna för det palestinska folket” att leva på sin mark.

I konferensen deltog ledande palestinska militanta ledare, inklusive Syrien-baserade Hamas högste Khaled Mashaal, som berättade att ”motstånd” är det enda alternativ som återstår för palestinierna.

”Palestinierna måste ta till motstånd oavsett hur dyrt det är, tills Palestina är fritt och gratis och Israel är förstört”, Sade Mashaal.