Nyheter

Prästerskapet ska sända krigsfartyg till amerikanska farvatten

Statliga nyhetsbyrån IRNA rapporterar på tisdagen att Iran avser att skicka krigsfartyg till amerikanska vatten nära USA:s Atlantkust och citerade konteramiral Habibollah Sayyari med att säga ”precis som den globala hegemonin har en närvaro nära våra marina gränser, … planerar vi även att etablera en stark närvaro nära USA:s marina gränsen”.

Prästerskapets engelskspråkiga tv-kanal, Press TV, sade att Sayari hade aviserat liknande planer i juli. I februari detta år passerade två iranska krigsfartyg Suezkanalen i vad som var en första resa av iranska fartyg sedan 1979.

USA:s försvarsdepartement uttryckte inte någon omedelbar reaktion på beskedet från Iran, rapporterar CNN på onsdagen och tillägger att militära experter anser att det skulle vara nästan omöjligt för Irans flotta att hota den amerikanska kusten med krigsfartyg.

En talesman för Pentagon ifrågasatte på onsdagen om Iran ens var kapabel att utföra den tillkännagiva planen, skriver CNN.

Samtidigt tillkännager prästerskapet att en ny typ av kryssningsrobot, Ghader (som betyder Kan på persiska) har blivit levererad till marinen, skriver Associated Press, AP från Teheran.

Regimen tillkännager också att det har startat en storskalig produktion av den nya, inhemskt utvecklade, kryssningsroboten som är designad för att slå till mot havsbaserade mål, kapabel att förstöra krigsfartyg.

Prästerskapets försvarsminister, Ahmad Vahidi, som är efterlyst av Argentina för sin roll i den värsta terroristattacken i landets historia, sade att ett ospecificerat antal Ghader-missiler har blivit levererade till Revolutionsgardets flotta med uppdrag att skydda Irans marina gränser, enligt iranska statliga televisionen på onsdagen som rapporterade om hans anmärkningar.

Kryssningsroboten, Ghader, har mindre dimensioner, en lägre vikt, en räckvidd på 200 kilometer och kan enligt uppgifter flyga på låg höjd.

Prästerskapets växande arsenal med bland annat kort- och medeldistans ballistiska missiler med en räckvidd som kan träffa mål i regionen, såsom Israel eller amerikanska militärbaser i persiska viken, bekymrar många i världssamfundet samtidigt som den religiösa diktaturen tar till en all hårdare och hotfullare ton på den internationella scenen och vägrar att samarbeta för att stilla den globala oron över landets kontroversiella nukleära program.

Prästerskapets destruktiva roll i regionen som tar sig uttryck i en extensiv inblandning i grannländer som Irak och Afghanistan är andra orosmoment för de demokratiska länderna i världen. Regimens logistiska och finansiella stöd till terroristgrupper i syfte att underblåsa sekteristiska kriser och attackera västerländska trupper i regionen utgör grunden i prästerskapets interventioner.