Nyheter

Carl Bildt träffade Irans ”utrikesminister” under FN-veckan i New York

Den iranska statliga nyhetsbyrån, Fars, rapporterar på torsdagen, den 22 september, om ett möte mellan utrikesministern Carl Bildt och prästerskapets utrikesminister, Ali Akbar Salehi, under tisdagen den 20 september i New York i samband med den årliga generalförsamlingen i FN.

Mötet, som svenska medier valde att inte skriva om, kom endast två dagar efter att prästerskapet i en avskyvärd handling avrättade 22 människor genom hängning i flera städer runtom i landet. Samma dag som mötet varnade Amnesty International för en stundande avrättning av den 17-årige Alireza Molla-Soltani som verkställdes på onsdagen den 21 september genom en offentlig hängning. Därmed avrättar prästerskapet i snitt en person per åttonde timme, baserat enbart på regimens egna tillkännagivanden, i ett uppenbart med desperat försök att skrämma den iranska befolkningen till underkastelse samtidigt som vågen av förändringar sveper genom regionen.

Iranska statliga medier skriver att utrikesminister, Carl Bildt, var bland flera statstjänstemän som träffade ”utrikesministern”. Under mötet med Carl Bildt tog Salehi upp landets vetenskapliga framgångar bl.a. inom satellit- och kärnteknik, nanoteknologi, och förklarade att alla dessa framgångar jämte den framgångsrika starten av Busherhr-kärnkraftverket, är ett resultat av iranska folkets talang och hårda arbete, rapporterar prästerskapets nyhetsmedier.

De skrev vidare att utrikesministern, Salehi, var kritisk mot dubbel moralen och det selektiva ställningstagandet från vissa länder i väst beträffande mänskliga rättigheter och sade ”medan det förekommer sådana politiska ställningstaganden värdesätter ingen människorättspretendenter”.

Han jämförde läget av mänskliga rättigheter i Iran med flera andra länder som pretenderar mänskliga rättigheter och sade ”vi tror att trots vissa brister så har vårt land gjort betydande prioriteringar när det gäller att främja mänskliga rättigheter”, rapporterade medierna vidare och tillade att utrikesministern, Salehi, tillkännagav att Iran är beredd att föra samtal om mänskliga rättigheter i Sverige.

Utrikesministern, Carl Bildt, ska enligt iranska medierapporteringar ha hänvisat till de 90 000 iranier som bor i Sverige, och räknat det iranska samfundet i Sverige som ett av de framgångsrikaste i landet. Iranska medier skriver att partnerna diskuterade även utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika regionen.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, beklagar utrikesministerns olyckliga beslut att medverka i detta möte särskild mot bakgrund av att prästerskapets utrikesminister Ali Akbar Salehi står på EU:s och USA:s sanktionslista för sin roll i landets nukleära program. Utrikesministerns beslut att möta Salehi är, bortsett från snedstegen, ett tydligt underminerande av EU:s gemensamma bestämmelser och lagar. Detta undergräver de viktiga internationella insatserna för att hindra prästerskapet från att kunna framställa kärnvapen samt legitimerar endast deras lömska politiska drag ämnad att kringgå sanktioner och reseförbud för tjänstemän som finns på internationella sanktionslistor genom att ge dem viktiga ministerposter.

FFFI har skickat följande frågor till utrikesministerns pressekreterare och hoppas på ett klargörande svar från utrikesdepartementet i detta avseende som ska belysa syftet samt diskussionerna som ägde rum under detta möte.

Frågor ställda till utrikesministerns pressekreterare, Anna C. Johansson, via UD:s hemsida

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, har genom iranska nyhetssidor på nätet fått veta att utrikesministern har träffat sin iranska ”motsvarighet” bakom kulisserna i samband med FN:s generalförsamlingsmöte i förra veckan.

FFFI önskar således ställa följande frågor till utrikesministern för att publicera svaren på vår hemsida www.fffi.se mot bakgrund av svarens betydelse för våra medlemmar samt läsare.

  1. Vad var syftet med mötet och vilka var samtalsämnena? Varför har utrikesministern avstått från att tillkännage detta möte på sin blogg, där han skriver om andra moten som han har haft med andra staters delegationer?
  2. Anser utrikesministern att det var lämpligt att träffa Irans utrikesminister som faktiskt finns med på EU:s sanktionslista och vilka signaler tror han att detta sänder, särskilt som han är en stark förespråkare av en europeisk utrikespolitik som talar med en gemensam röst? Vad hoppas utrikesministern att han ska uppnå genom att möta sin iranska motsvarighet, som inte på något sätt representerar det iranska folket?
  3. Vad sade utrikesministern gällande Irans fortsatta kränkningar av mänskliga rättigheter. Iran hängde 22 personer under en och samma dag den 18 september.  Framförde han Sveriges kraftiga fördömande av detta och andra fall av MR-kränkningar?
  4. Utrikesministern är en politisk pionjär för friheten på internet. Mot bakgrund av detta undrar vi om han tog upp Irans internetcensur, kartläggning och förföljelsen av aktivister på nätet samt censur och blockering av oppositionens hemsidor och förföljelse av dess besökare?
  5. Försökte utrikesministern på något sätt använda sig av Sveriges inflytande och makt för att pressa Iran i syfte att stoppa den offentliga hängningen av den 17-årige Alireza Molla-Soltani som avrättades den 21e september
  6. Iranska medier rapporterar att utrikesministern refererade till de 90 000 iranier som bor i Sverige och påpekade att det iranska samhället i Sverige var ett av de framgångsrikaste i landet. Vi undrar om utrikesministern också framförde att en majoritet av dessa svensk-iranier anser att Iran styrs av en religiös diktatur och att de önskar se en demokratisk förändring i Iran?

Vi avser att publicera det faktum att vi har ställt dessa frågor till utrikesdepartementet av den 27 september och nämna att vi inväntar ett svar.

Väntar tålmodigt på utrikesministerns svar eller förtydligande kommentarer från din sida i detta avseende.

Besök också gärna vår hemsida  www.fffi.se för ytterligare information.

Tack på förhand,

Med vänliga hälsningar,