Nyheter

Konservativa i Iran kritiserar Ahmadinejad för uttalanden om bättre USA-relationer

Prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, har återigen hamnat i skottgluggen på hemmaplan efter frekventa utspel under sin resa till New York och sitt besök i FN: s generalförsamling om att Iran ”välkomnar” ett återupptagande av relationerna med USA under ”rättvisa villkor”.

Inflytelserika personer inom den konservativa fraktionen tillika medlemmar i prästerskapets parlament samt statliga medier gick på söndagen till hårt angrepp mot Ahmadinejad och beskrev hans utspel som mycket olämpliga och skadliga.

”Uttrycka ett intresse för återupptagande av relationer med USA och säga under en intervju att avsaknaden av sådana relationer är en förlust för båda nationerna är olämpligt”, sade Ali Motahari, ultra-konservativ medlem i prästerskapets parlament, i kommentarer publicerade på den konservativa webbsidan, Khabaronline.ir, rapporterar AFP från Teheran.

”Vi anser att avsaknaden av ett förhållande är till nackdel för båda nationerna och det krävs en liten attitydförändring från de amerikanska tjänstemännen för att lösa problemen”, enligt citat från en av de många intervjuer av Ahmadinejad i New York publicerade på hans webbsida.

Ahmad Tavakoli, en annan inflytelserik konservativ medlem i prästerskapets parlament kritiserade Ahmadinejads utspel och sade ”inställningen hos vissa strider mot nationens intressen”, enligt rapporter i prästerskapets media som FFFI har läst.

Andra inom det religiösa etablissemanget ville inte vara sämre och passade på att försvaga Ahmadinejads ställning i den pågående striden om makten i Iran. De framhöll att varje beslut om ett eventuellt återupptagande av samtal eller relationer med Washington var slutligen upp till den högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, och inte Ahmadinejad.

Under en intervju med den amerikanska Tv-stationen, ABC, i veckan sade Ahmadinejad att ”det var den amerikanska regeringen som ensidigt bröt relationerna. Vi anser att det inte finns någon anledning till motsättningar och vi är redo för samspel och dialog baserad på ömsesidig respekt och rättvisa villkor”.

Han välkomnade även ett förslag från den amerikanska militären om att inrätta en ”het linje” för nödsituationer mellan Teheran och Washington, efter ett antal nära sammanstötningar mellan amerikanska och iranska styrkor i persiska viken.

”Varje verktyg som kan förhindra sammanstötningar och potentiella konflikter kommer att vara välkomna. Och jag tror inte det finns något behov av konfrontation”, sade Ahmadinejad vid en presskonferens i FN i veckan rapporterar AFP på söndagen.

Ahmadinejads kommentarer i New York under den gångna veckan kommer inte som någon större överraskning och är endast en repris på tidigare lömska utspel i ett desperat försök att lätta på det internationella trycket på Det religiösa enväldet.

Prästerskapets representant försökte köpa sig trovärdighet och placerade sig själv i rampljuset genom att tillkännage att två amerikanska medborgare, som satt frihetsberövade i Iran sedan två år tillbaka anklagade för spionage, skulle bli frisläppta inom några dagar mot en borgen på sammanlagt en miljon dollar. Amerikanerna kunde återvända hem på söndagen efter att ha betalat borgen några dagar tidigare. Frigivningen kom dock efter ett segt godkännande från prästerskapets s.k. rättsväsende, starkt dominerad av de islamiska prästmännen, som i en klar fingervisning mot Ahmadinejad visade att de faktiskt innehar det sista ordet.

Detta kombinerad med den hårda kritiken mot Ahmadinejads utspel i New York vederlägger utlåtanden från Iranexperter som, i hopp om att slå vakt om dagens eftergiftspolitik, förespråkar en fortsatt dialog med Iran genom att framställa att presidenten har viss makt när det gäller att bestämma riktlinjerna för landets politik. Deras linje som dyker upp i västvärldens nyhetsrapportering om Iran med jämna mellan rum, är att samexistens med prästerskapet är en nödvändighet då Iran är en stormakt i regionen.

Men de senaste händelserna i Iran och maktkampen bland eliten visar att Ahmadinejad är i själva verket inget annat än den högsta andlige ledarens marionettdocka, en täckmantel för att dölja det religiösa enväldets sanna karaktär och ett verktyg för att vilseleda världsopinionen genom att hävda rättvisa presidentval faktiskt äger rum i prästerskapets Iran.