Folkliga protester, Nyheter

Stor demonstration mot iranska prästerskapet i New York

Mer än tusen iransk-amerikaner deltog i en demonstration mot Ahmadinejad i närheten av Dag Hammarskjöld Plaza, minuter innan han skulle tal inför generalförsamling på torsdag. Barn stampade på ett porträtt av Ahmadinejad bland banderoller på trottoaren, däribland ett med slagordet ”Ned med den islamiska republiken Iran, i en tydlig protest mot prästerskapets styre och de nuvarande religiösa makthavarna.

Vissa demonstranter viftade med den iranska flaggan medan andra hissade gula flaggor som representerar Irans politiska opposition, vilken leds av Maryam Rajavi, president av det Parisbaserade Iranska nationella motståndsrådets, rapporterar Associated Press från New York på torsdagen, den 22 september och skriver vidare att ”demonstranterna säger att regimen har avrättat tiotusentals av oppositionsgruppens anhängare i Iran”.

USA:s tidigare ambassadör till FN under Bush-administrationen, John Bolton, en av flera framstående politiker som talade inför den samlade publiken, sade att Obama-administrationen gör ”nästan ingenting” för att skydda iranierna från våldet av deras egen regim som företräds av presidenten Mahmoud Ahmadinejad i FN, rapporterar Associated Press, AP, vidare.

Bolton sade till nyhetsbyrån att Förenta staterna hade misslyckats med att stoppa Iran från att tortera och döda sitt eget folk.

”Vi förväntar oss att vårt engagemang för det iranska folket ska upprätthållas”, sa han och tillade ”just nu gör Obama-administrationen nästan ingenting”. Han kallade veckans frigivning av två amerikanska vandrare som hölls frihetsberövade i flera år av Iran, för ”bara en Broadway teater”.

I sitt tal till demonstranterna, visad på en gigantisk tv-skärm genom länk, sade Maryam Rajavi att ”Ahmadinejad inte representerar det iranska folket”. Hon manade FN och USA att stå med det iranska folket och deras organiserade opposition, inklusive mer än 3000 FN-definierade flyktingar i Camp Ashraf i Irak som redan har blivit utsatta för två angrepp, vilka resulterade i 47 döda och över 1000 skadades bland lägerinvånarna, skriver AP.

”Det råder ingen tvekan idag om att USA har klart övergett sina internationella förpliktelser mot Camp Ashraf” sade Maryam Rajavi i sitt anförande.

USA:s första inrikes säkerhetsminister, Tom Ridge, sade under sitt anförande till demonstranterna att han håller med Bolton om att den amerikanska politiken gentemot Iran är otillräckligt, framför allt i hur den behandlar MEK, eller Folkets mujahedin som är den viktigaste komponenten i Rajavis motståndsgrupp. USA: s utrikesdepartement listar den [Folkets mujahedin]som en terroristorganisation, medan anhängarna säger att gruppen är emot Ahmadinejad, rapporterar AP.

Ridge sade att han, i egenskap av USA:s första inrikes säkerhetsminister efter 9/ 11-attacken, började varje dag med en lista över potentiella hot mot USA.

”Aldrig, inte ens en gång, bland hundratals och åter hundratals potentiella terroristhot, såg jag någonsin MEK [Folkets mujahedin] som en terroristorganisation”, sade Ridge och tillade ”det är på tiden att vi tar bort dem från listan”.

”Vi hoppas att Khameini kommer att vara i en bur  … , för att dömas för brott mot mänskligheten”, säger Farid Ashkan, 55, en iransk-född tandläkare i New York, till AP.

Även CNN uppmärksammade demonstrationen, genom att rapportera live från protestaktionen.

För att ta del av pressmeddelandet från iransk-amerikanska föreningen i New York, i samband med demonstrationen, klicka här … (finns endast på engelska)