Kultur

Iransk skådespelare stoppad från att resa till Sverige

Merila Zarei förhindrad att resa till Sverige

Den iranska skådespelerskan Merila Zarei hindrades av oklar anledning från att lämna Iran, när hon var på väg till Sverige för att medverka vid en filmfestival.

Merila Zarei är aktuell med filmen Nader och Simin – en separation. Tillsammans med skådespelerskan Mahtab Keramati och regissören Fardin Sahebzamani var hon på väg till Sverige och den iranska filmfestivalen”Yari” som inleds på fredag i Uppsala.

-Årets gäster skulle anlända på onsdag och torsdag, men de meddelade på onsdagen när vår kontakt skulle möta dem på flygplatsen att de fått förhinder och inte kan komma, säger Siavoush Mohammadi som är projektansvarig på den iranska filmfestivalen.

Situationen för filmskapare i Iran har blivit allt hårdare. Tidigare i veckan skrev FFFI om sex iranska dokumentärfilmare som greps av de iranska myndigheterna. De anklagas för att ha jobbat för den brittiska tv-kanalen, BBC Persian.