Nyheter

Ahmadinejad: Iran en ny världsmodell för livet

Utanför FN-byggnaden demonstrerar Iranska aktivister mot Ahmadinejad och Assads närvaro vid FN

 På tröskeln till sitt anförande vid FN: s generalförsamling på torsdag, förklarade Irans president Mahmoud Ahmadinejad, i en intervju med Iranska TV,  att hans land är ”en ny världsmodell för livet.”

Han sade också att USA kan vara villiga att ”kapa” Mellanösterns uppror, enligt Irans statliga nyhetsbyrån IRNA.

Ahmadinejads framträdande i FN  kommer en dag efter att två amerikanska vandrare, som hölls i ett iransk fängelse i mer än två år, släpptes.

Den iranska ledaren sa ”att världen är i behov av förändring och marxism, liberalism, humanism och väst inte kunde lösa människans problem”. Han tillade att han ”litar på sin kultur och rika civilisation, och sade att Iran är ”den enda nationen” som ”kan erbjuda en ny världsmodell för livet.”

”På andra håll i sitt tal kritiserade han FN och sade att ”FN bildades med målet att förebygga mobbning i världen, men detta har inte skett ,”  rapporterade IRNA.

 Ahamdinejad gav också en intervju till New York Times debattartikel kolumnisten Nicholas Kristof i vilken han diskuterade konflikten om Irans nukleära verksamhet.

 ”Vi kommer att upphöra den inhemska anrikningen av uran på upp till 20% den här veckan om USA gav Iran 20% anrikat uran, sade Ahmadinejad. Vi vill bara ha de 20% som berikande för våra inhemska konsumtion. Om de ger den till oss enligt internationell rätt, enligt IAEA:s lagar, utan förhandsvillkor, kommer vi att upphöra inhemska berikande. ”

Många länder, inklusive USA, tror att Iran försöker skapa ett kärnvapenprogram, men Teheran vidhåller att dess verksamhet är bara att producera energi för landet.