Nyheter

Iran frigav två fängslade amerikaner

De två amerikanska vandrarna som suttit fängslade i mer än två år för spioneri  i iranskt fängels släpptes mot borgen idag, sade iranska och amerikanska tjänstemän. En bilkortege med troligviss bägge männen ombord sades ha lämnat Evin-fängelset i Teheran tidigare på onsdagsmorgonen enligt rapport från CBS News publicerad på dess webbsida.

Männen har suttit frihets berövad i mer än två år borta från sina familjer och vänner utan någon kontakt med omvärlden. Deras frihet var först säkrad på onsdagen när ett dokument som beviljade borgen för dessa två var undertecknad av en tredje domare, vars semester hade försenat processen, rapporterar CBS News vidare.

Nyheten om deras frigivning kommer en dag innan Irans president Mahmoud Ahmadinejad  talar vid FN:s generalförsamling i New York.

En borgensumma på 500 000 dollar, över 3,3 miljoner kronor, väntades bli utbetald sedan prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad sagt att de skulle släppas fri under en intervju förra veckan.

Masoud Shafiei, de två männens advokat i Iran, sade på onsdagsmorgonen att det sista kvarvarande hindret, ett ”mindre” tekniskt problem med överföringen av en miljon dollar i borgen till rätt konto i Teheran, nu var löst.

Männen greps längs med Irans gräns med Irak där de sade sig vara ute och vandra. Iran har dock hävdat att de är spioner. Förra månaden dömdes de till åtta års fängelse för olagligt intrång i landet och spioneri.

läs mer..

Iran friger två fängslade amerikaner mot borgen