Nyheter

Aktivister i protest mot Ahmadinejad i New York

Irans president Mahmoud Ahmadinejad är inställd på att möta arga protester under sitt besök i New York denna vecka för FN: s generalförsamling.

United Against Nuclear Iran, UANI, ett förespråkande grupp, har krävt chefer i den exklusiva Warwick Hotell att vägra vara värd för Ahmadinejad och hans delegation och har uppmanat till bojkott av den internationella hotellkedjan.

”Ahmadinejad är ledare för en kriminell regim allierade med al-Qaida och andra terrorister, och gjort sig skyldiga till ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter, ”sade UANI vd Mark Wallace i ett uttalande.

Gruppen har också betalat för en skylt som placeras i närheten av New Yorks berömda Times Square visar Ahmadinejad med texten: ”Som vi minns 9 / 11 tio år senare, är Al-Qaidas tyst partner kommer till New York.”

Iran har förnekat hysa al-Qaida, men västländer har upprepade gånger anklagat den islamiska republiken som vill utveckla ett atomvapen -uppgifter som Teheran har ivrigt förnekat.

Teheran har drabbats av en rad FN-sanktioner för sin vägran att tygla sin kontroversiella anrikning av uran-programmet.

New Yorks Columbia University var måltavla för protester förra veckan efter rapporter om att en student grupp skulle äta middag med Ahmadinejad, som New York Post tabloid beskriv den som middag med en ”galning”.

Studentgruppen, som kallas Columbia internationella förbindelser och associeringsavtal, eller Circa, sade senare att middagen var endast preliminära.

Ahmadinejad ska hålla tal på FN: s generalförsamling på onsdagen och håller en presskonferens på fredag.

Teheran har inte bekräftat om det middag med studenter kommer att ske, men Irans representation vid FN inte utesluta det.

Iranska medier rapporterade förra veckan att Ahmadinejad planerar att ta med en bok med uppgifter om ”orättvisor”, som drabbat Iran under andra världskriget-eran och Storbritannien och Sovjetunionen ockupation, som en gåva till delegaterna vid FN.

Ahmadinejad har upprepade gånger utlöst protester och provocerade ilska under sina årliga besök till FN: s generalförsamling.

Ahmadinejads uttalande förra året väckte ilska runt om i världen när han i sitt tal sade att USA kan ha iscensatt 9/11 attckerna.

Under 2009 ett dussin delegationer, inklusive USA och Frankrike, marscherade ut i protest, och FN:s generalsekreterare rasade mot talet när Irans president Mahmoud Ahmadinejad gick till häftig attack mot Israel och sade att Förintelsen är en ”myt”.