Nyheter

Pentagon anklagar Iran för att destabilisera Mellanöstern

Amerikanska militärtjänstemän betraktar Iran som en destabiliserande kraft i Mellanöstern, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Pentagon rapporterar AFP på torsdagen.

”Iran bidrar till våldet vi ser i regionen och olika iransk-stödda milisgrupper är verkligen den främsta källan till våld mot både amerikanska  och irakiska styrkor”, säger General Russ Handy, chef för USA:s flygvapen i Irak.

”Dessa grupper … får helt klart en del stöd från Iran. Det finns de i Iran som skulle vilja se den irakiska regeringen försvagad och inte stark”, tillade han.

Tidigare denna månad, sade amerikanska militära befälhavare och underrättelsetjänstemän att man pressar på för ökad befogenhet för att genomföra hemliga operationer i syfte att eliminera det iranska inflytandet i grannlandet Irak, rapporterade The Wall Street Journal.

Tjänstemän vägrade dock att precisera vilka typer av hemliga operationer som är under övervägande, men sa att de skulle kunna omfatta mer aggressivt förbud och intensivare åtgärder längs Irak-Iran gränsen för att stoppa iransk vapensmuggling.

Amerikanska tjänstemän i Irak säger att de har bevis på att Iran har utrustat shiitiska miliser med mer kraftfulla vapen och utbildning, vilket bidrar till ökade dödliga attacker mot amerikanska styrkor, i synnerhet med den råa, men dödliga, IRAM eller Improvised Rocket-Assisted Munitions.

FN har förbjudit Iran att exportera vapen. Men försvarstjänstemän säger att Teheran fortsätter att leverera vapendelar till shiitiska miliser i Irak.

Iranska tjänstemän har upprepade gånger förnekat att de beväpnar militanta grupper i Irak eller arbetat för att destabilisera andra arabiska nationer. Teheran har hävdat att USA siktar med anklagelser vapensmuggling för att rättfärdiga en fortsatt amerikansk militär närvaro.