Nyheter

Uppgifter i int. media: Iran friger två fängslade amerikaner mot borgen

Prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, har sagt att de två amerikanska vandrarna som sitter i fängelse i Iran sedan förra månaden anklagade för spionage, kommer att bli frisläppta inom ”två dagar”, rapporterar NBC på tisdagen, med hänvisning till en exklusiv intervju med den iranska ledaren.

Nyheten var även bekräftad av den halvofficiella statliga nyhetsbyrån Fars i Iran, som citerade en advokat för de två männen med att säga att de båda kommer att friges mot borgen på 500 000 dollar, ca 3 miljoner kr, vardera och får möjlighet att lämna Iran.

Amerikanerna Shane M. Bauer och Joshua F. Fattal, båda 29 år, dömdes till åtta års fängelse förra månaden för anklagelser om spioneri mot sitt förnekande. Vid domstolsförhandlingarna som skedde bakom stängda dörrar utan närvaro av deras advokat hade de redan tillbringat två år i ett fängelse i Teheran, efter att ha gripits nära gränsen till irakiska Kurdistan i juli 2009. Bauer och Fattal fick tre år för att ha tagit sig in illegalt i Iran samt fem år för spioneri för USA.

En tredje vandrare, Sarah E. Shourd, som greps samtidigt med männen var frisläppt i september 2010 mot borgen på 500 000 dollar, ca 3 000 000 kr, och återvände till USA.

De båda männens advokat, Masoud Shafiei, var citerad i nyhetsbyrån Fars med att säga att familjerna till de två männen hade blivit informerade om termerna i borgen och ”Bauer och Fattal kan lämna Iran precis som Sarah Shourd”.

Advokaten tillade att den schweiziska ambassaden i Teheran, som ser efter amerikanska intressen i landet, har också blivit informerad. Ahmadinejad kungjorde planen att släppa de båda männen under en intervju som ska sändas på tisdag förmiddag. Inga ytterligare detaljer om hans kommentarer var omedelbart tillgängliga.

Beskedet kommer samtidigt som prästerskapets president förbereder sig för att sparka igång sin årliga media offensiv inför mötet i FN:s generalförsamling i New York, 22 september.

Det offentliga beskedet om att de båda männen ska bli frisläppta mot borgen kommer endast en vecka efter att Iran presenterade sitt första motförslag på två år för att lätta på motsättningarna med väst över landets kärnenergiprogram.

Fereydoon Abbasi, chefen för Irans atomenergiorgan, erbjöd sig att låta internationella inspektörer få ”full tillsyn” i landets nukleära verksamheter för de kommande fem åren i utbyte mot ett hävande av de växande internationella sanktionerna mot landet.

Prästerskapet säger att dess nukleära program har fredliga syften, men västmakterna misstänker att det syftar till att tillverka kärnvapen under civil täckmantel.

Talesmannen för prästerskapets utrikesdepartement, Ramin Mehmanparast, sade på tisdagen att Iran var redo för ytterligare samtal med världsmakter ”när det gäller samarbete på gemensam grund” och sade att ”missuppfattningar” om landets kärnenergiprogram skulle kunna klaras upp genom ”positiva och konstruktiva” vänskapsförbindelser, rapporterade Press TV, ett mediabolag som har satellitsändningar och som är finansierad av prästerskapet i Iran.

Det senaste samtalet mellan prästerskapets representanter och de sex internationella stormakterna i Istanbul i januari slutade i oenighet utan några större framgångar.