Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty uppmanar Iran att frige fängslade människorättsadvokat

Iran måste genast frige, Abdolfattah Soltani, en framstående människorättsadvokat som blev åter arresterad i helgen efter att ha tillbringat månader bakom galler mellan 2005 och 2009, skriver Amnesty på måndagen på sin hemsida.

Soltani, som är en av grundarna till Centre for Human Rights Defenders tillsammans med nobelpristagaren Shirin Ebadi med flera, greps på lördagen vid en åklagarmyndighet i Teheran, rapporterar den London-baserade människorättsorganisationen.

Han var därefter eskorterad till sitt hem av fyra säkerhetsvakter som konfiskerade datorer och dokument innan de förde bort honom, tillade Amnesty och hänvisade till uppgifter från hans fru.

”Abdolfattah Soltani är en av de modigaste människorättsförsvararna i Iran. Han har i över ett decennium representerat svaranden i några av de mest kontroversiella ärendena rörande mänskliga rättigheter och vägrat att böja sig för påtryckningar från de iranska myndigheterna”, säger Malcolm Smart, Amnestys Mellanöstern och Nordafrika direktör.

”Nu betalar han åter priset för detta åtagande”, tillade han i uttalandet från Amnesty International.