Nyheter

Revolutionsgardet har dödat kurdiska rebeller nära Irak-gränsen, säger en militärtalesman

En högt uppsatt militärtalesman, överste Hamid Ahmadi, sade på måndagen till den statliga televisionen i Iran att revolutionsgardet har dödat minst 30 samt skadat ytterligare 40 medlemmar av den iranska kurdiska gruppen, Pejak (the Party for Free Life in Kurdistan), efter våldsamma strider utanför staden Sardasht vid gränsen Iran-Irak.

En talesperson för Pejak i Irak förklarade en omedelbar och ensidig vapenvila efter sammandrabbningen som internationella medier rapporterade om på måndagen. Shirzad Kamanger uppmanade de iranska styrkorna att stoppa beskjutningen av rebellernas baser och inleda samtal över den kurdiska gruppens krav på större rättigheter i Iran.

Men Ahmadi avvisade uppmaningen och sade till den statliga televisionen att, ”ett vapenstillestånd med en terroristgrupp låter inte vettigt. Vi vill att de ska lämna gränsområdet innan någon dialog kan hållas”.

Striderna kommer en vecka efter att revolutionsgardet tillkännagav en ny militär offensiv mot Pejak med avsikt att driva bort dem från deras positioner i Iran.

Prästerskapets styre har sporadiskt bombat Pejak-baser djupt inne i den kurdiska regionen i norra Irak, i en handling som uppenbart kränker Iraks nationella suveränitet samt strider emot gällande internationella lagar och konventioner. Den religiösa diktaturen i Teheran hävdar att de har rätt att vidta sådana åtgärder och anklagar irakiska kurder för att beskydda gruppen som kämpar över kurdiska områdena i nordvästra Iran för ökade rättigheter för den kurdiska minoriteten i landet.

Iranska kurder har fått utstå grymt förtryck under de 30 år som prästerskapet har regerat i Iran. De har blivit marginaliserade och förnekade sina mest fundamentala fri-och rättigheter däri den förytterliga rättigheten att fritt kunna utöva sin kultur och praktisera sitt modersmål på reguljär basis.