Nukleärt

FN allt mer oroat över Irans kärnutvecling

FN: har blivit allt mer orolig  för att att Iran har genomfört experimentellt arbete för att utveckla kärnvapen, i synnerhet om utveckling av kärnstridsspetsar för missiler, rapporterar The Wall Street Journa på lördagen.

Anrikat uran kan nyttjas som bränsle i helt vanliga kärnkraftverk, höganrikat uran däremot kan användas till att framställa kärnvapen.

Den mängd anrikat uran som Iran har nu skulle teoretiskt räcka till två atombomber.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) sade också i en rapport på fredag, att Iran har börjat distribuera så kallade andra generationens centrifuger i den största urananriknings anläggningen i Natanz i Isfahan provinsen, vilket kan göra det möjligt för landet att tillverka kärnvapensbränsle tre gånger snabbare än sin nuvarande takt.

Teheran har samtidigt börjat installera centrifuger vid en underjordisk plats nära den heliga staden Qom, enligt FN-organet, vilket kan minimera möjligheten för USA eller Israel för att starta militära angrepp mot Irans kärnanläggningar.

Washington sade också att Irans agerande pekade på behov av ytterligare internationella finansiella tryck på Teherans regering föt att tvinga det att följa FN-resolutioner som kräver att avbryta all verksamhet för anrikning av uran.

I sin senaste rapport, sade Wien-baserade IAEA  fått ytterligare information, både inret och från medlemsstaterna, vilket visar att Iran har genomfört studier om hur man bygger kärnvapen. IAEA sade att det fortsätter att pressa Iran att svara på alla frågor om eventuell militär dimension av sitt kärnenergiprogram, men Teheran har hittills vägrat att svara.