Artikel, Nyheter, Pressmeddelande

FFFI kräver att alla politiska fångar villkorslöst släpps fria

Mitt i den arabiska våren, växande socialt missnöje med det religiösa enväldet, särskilt bland den unga generationen i Iran samt ett internationellt dödläge och fortsatt isolering tar prästerskapets religiösa envåldshärskare, Khamenei, till en paradoxal manöver och utfärdade amnesti för omkring 100 fångar, tisdagen den 27 augusti.

Åtgärden reflekterar Khameneis rädsla för att gå Gaddafis öde tillmötes och syftar främst till att lugna de internt stridande fraktionerna så nära inpå nästa års så kallade parlamentsval.

Khamenei är förskräckt över att den interna sprickan inom makteliten jämte 2012 års sken val till parlamentet tillsammans ska ge den rasande befolkningen ännu ett tillfälle för att resa sig mot det religiösa enväldet i Iran.

I sin predikan vid firandet av Eid Fitr (fastemånadens sista dag) under onsdagen, den 31 augusti, refererade Khamenei till de landsomfattande upproren i 2009 och sade:

”Val är en utmaning, vara noga med denna utmaning inte skadar landets säkerhet. Val bör stödja vår säkerhet. Man ska … inte låta denna grej som är ämnad för vår säkerhet och som stödjer vår säkerhet att skada vår säkerhet. Ni såg, ni kände, kände på nära håll, hur det är när fiender vill missbruka valet mot landets säkerhet.  Alla bör vara vaksamma, alla ska vara medvetna … vi behöver vara mycket försiktiga, vara medveten om vad vi gör. Om det finns fejd, hat, ondska och disharmoni mellan oss själva… vi kommer inte att kunna ta det ansvar som vi står inför i dag. Detta är en viktig vägledning, det är en fullkomlig nödvändighet ”.

Paradoxen uppenbarar sig när prästerskapets repressiva säkerhetsstyrkor, några dagar tidigare, slår ner fredliga demonstrationer i den nordvästra provinsen och arresterar flertalet unga demonstranter.  Detta i samband med protester mot otillräckligt engagemang och brist på nödvändiga insatser från myndigheterna för att åtgärda uttorkningen av Urmia-sjön, i nordvästra Azarbaijan-provinsen, övergick snabbt till att bli intensiva uppror mot prästerskapet styre på torsdagen den 25 augusti.

Den turkiska minoritet befolkningen som dominerar provinsen är missnöjda med myndigheternas likgiltighet inför denna miljökatastrof som hotar provinsens naturlandskap samtidigt som ett kraftigt missnöje med prästerskapets marginalisering av den turkiska minoritetsbefolkningen och undertryckande av deras rättigheter, samt undermåliga statliga och sociala insatser bubblar under ytan i den nordvästra provinsen.

Både säkerhetsstyrkor på motorcyklar och civilklädda agenter var snabbt ute på gatorna och konfronterade de fredliga demonstranterna med tårgas, tillhyggen och gummikulor.

Videoklipp

Enligt rapport till Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, minst tre av demonstranterna ska ha dödats av säkerhetsstyrkor och ett stort antal ungdomar har blivit arresterade av prästerskapets repressiva styrkor till följd av folkliga protester i Urmia och Tabriz, i nordvästra provinsen av Iran, under de senaste dagarna.

Folkliga protester förekom även under lördagen, den 27 augusti, i Tabriz, en annan stor stad i provinsen, där folk skanderade slagord mot prästerskapets diktatur. De repressiva säkerhetsstyrkorna var utstationerade i den centrala delen av staden för att hindra demonstrationerna från att sprida sig till förorter.

De flesta köpcentrum var evakuerade och affärer tvingades stänga efter hot från de närvarande säkerhetsstyrkorna. Regimens civilklädda agenter vandaliserade butiker och krossade skyltfönster för att skapa en atmosfär av skräck och rädsla. Flera demonstranter blev skadade och flertalet andra var arresterade efter sammandrabbningar då prästerskapets säkerhetsstyrkor attackerade de fredliga demonstrationerna med tårgas.

FFFI uppmanar den svenska regeringen samt FN: s generalsekreterare, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, FN:s särskilda rapportörer om godtyckliga arresteringar, FN:s särskilda rapportör för Iran samt andra relevanta internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för ett villkorslöst frigivande av alla politiska fångar, särskilt de gripna under de senaste folkliga protesterna i östra och västra Azerbajdzjan provinserna.