Nyheter

Khamenei varnar för säkerhetsrisk inför parlamentsval

Medan maktkampen mellan prästerskapets olika falanger ökar inför parlamentsvalet (Majlis), varnar högste ledare för landets säkerhet och uppmanade till nationell enighet.

Efter den omtvistade omval av president Mahmoud Ahmadinejad i 2009 när stora protester krossades av säkerhetsstyrkor är Irans styrande elit måna om att undvika liknande oroligheter eller, som verkar mer troligt, en låg valdeltagandet från missnöjda väljare.

”Vi har en kommande val i slutet av det (iranska) året. I viss mån har val alltid varit en utmanande fråga för vårt land”, sade Ali Khamenei i samband med firande av den muslimska fastemånaden Ramadan.

”Även jämfört med valen i andra länder, så kallade utvecklade länder, där så mycket svek, illvilliga handlingar, konflikter och till och med mord händer, tackar vi Gud att är inte  så i vårt land , men det är en utmaning”, sade han i ett tv-sänt tal.

”Vi bör vara försiktiga så att denna utmaning inte skadar landets säkerhet”, sade den den 72-årige prästen.

”Världen befinner sig i ett viktigt kapitel i sin historia. Vi bör vara mycket försiktiga i denna period och hålla vakt. Om irritationsmoment, sjuka önskningar, osämja och ondska finns bland oss själva … kan vi inte utföra våra viktiga uppgifter. Det är en grundläggande nödvändighet för vårt land. ”

Presidentvalet i juni 2009 lett till massa gatuprotester mot regeringen där stödde Khamenei fullt Ahmadinejads omval som oppositionsanhängare sa var riggad.

Människorättsgrupper uppskattar omkring 100 människor dödats i oroligheterna, en siffra regeringen förnekar.

Valets förlorande reformistiska kandidater, Mehdi Karoubi och Mirhossein Mousavi, har suttit i husarrest sedan i februari .

Deras fortsatta fängslande innebär att många reformistiska kandidater kan välja att bojkotta det kommande valet, en potentiell skam för den islamiska republikens unika blandning av demokratin.