Nyheter

Sammandrabbningar i nordvästra Iran

Det rapporteras om sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i Tabriz och Urmia i nordvästra Iran.

Efter en utmaning från aktivister mot parlamentsbeslut om vattenplanering i Urmia, administrativ huvudort för provinsen Västazarbaijan, i nordvästra Iran, attackerade säkerhetspolisen och civilkläda agenter med tårgas och har enligt vittne skjutit skarpt mot demonstranter för att skingra dem.

Säkerhetsstyrkor har tvingat alla affärer i centrala delen av stan att stänga och spärrat av gatorna för kontroll av demonstrationer.

Trots alla säkerhetsåtgärder samlades tusentals demonstranter i Urmias centrala delar och drabbade samman med säkerhetsstyrkor. Det rapporteras om tiotals sårade och över 50 arresterade.

Civilkläda agenter attackerar affärer och krossar sönder fönsterrutor och plundrar, skriver Irans människorättsorganisation på sin hemsida.

Sammanbringar har även spridit sig till staden Tabiriz, administrativ huvudort för provinsen Östazarbaijan. Kravallpolisen och civilkläda styrkor har skjutit skarpt mot demonstranter och skadat flertal samt arresterat ett okänt antal demonstranter. Säkerhetsstyrkorna har försökt arrestera sårade demonstranter från sjukhuset men har mött på motstånd, enligt rapport.

Sammandrabbningarna har fortsatt under natten i flera områden i stans utkanter och läget rapporteras vara oroligt.