Nyheter

Iran dömer ”Israels spion” till döden

Iran dömdes på söndagen en man till döden som anklagas för att spela en nyckelroll i mordet på en topp kärnfysikern och för spioneri för Israel, rapporterade den officiella nyhetsbyrån Irna.

Irans riksåklagare Gholam Hossein Mohseni som också är talesman för det iranska rättsväsendet sade att domen kom på söndagen, mindre än en vecka efter öppnandet av Jamali Fashi rättegången.

 Hans försvarsadvokater har 20 dagar att lämna in ett överklagande.

 Jamali Fashi var den huvudmisstänkte i dödandet av Ali Mohammadi, en partikelfysik professor vid Teherans universitet som dödades i ett bombattentat utanför sitt hem i januari 2010.

 Jamali Fashi anklagades också för samarbeta med Israels spionsbyrå och att ha fått $ 120 000 av Mossad, rapporterar den statliga televisionen webbplat.

 Den islamiska republiken skyllde den judiska staten och USA för oförklarliga försvinnanden av flera av dess militära tjänstemän och kärnfysiker.

Västmakterna och Israel misstänker att Iran strävar efter ett kärnvapen kapacitet under täckmantel av civilkärnkraft och rymdprogram, Teheran förnekar.