Motståndsrörelsen, Nyheter

Tusentals iransk-amerikaner demonstrerade utanför amerikanska UD

Washington 26 aug- Iranier från hela USA deltog i en demonstration utanför utrikesdepartementet och uppmanade ett omedelbart borttagande av Folkets Mojahedin (PMOI / MEK), Irans största oppositionsrörelse, från USA:s utrikesdepartementets lista över utländska terroristorganisationer. Demonstranter krävde även att USA ska ta sitt löfte och beskydda organisationens medlemmar i Camp Ashraf i Irak.

I demonstrationen, som varade från 10:30 till 14:00 (lokaltid) tog tusentals iranier från 40 stater i USA och Kanada däribland ett hundratals professorer, framstående forskare och läkare från hela USA.

En rad framstående amerikanska personligheter och högre tjänstemän, inklusive Louis Freeh, före detta chef för FBI (1993-2001), Ed Rendell, fd generalsekreterare och ordförande i Demokratiska nationella kommittén, och guvernör i Pennsylvania (2003-2011); John Sano, före detta CIA National Clandestine Service first Deputy, samt överste Wesley Martin (pensionerad), tidigare befälhavare inom koalitionsstyrkornas kontraterrorism i Irak och amerikansk befälhavare för beskyddet av Ashraf, talade inför demonstranter och krävde att USA ska leva upp till sina åtaganden när det gäller de 3400 Ashraf-invånarna. De upprepade att ingen vidare fördröjning i att ta bort MEK från FTO-listan är tillåtet. Patrick Kennedy, amerikansk kongressledamot (1995-2011), och son till den bortgångna senatorn Edward Kennedy var moderator vid demonstrationen.

Iranska nationella motståndsrådets valda-president, Maryam Rajavi, höll ett tal till deltagarna via satellitlänk från Paris. Hon sade: ”Det har gått mer ett år sedan domen av den amerikanska appellationsdomstolen i Washington, som beordrar staten att se över terroristlistning av Folkets Mojahedin. Iranska folket och den iranska motståndsrörelsen får betala priset för denna omotiverade försening med blodet av Irans mest modiga söner, döttrar och politiska fångar.  Terrorstämplingen har utnyttjats öppet som en ursäkt för att legitimera en sådan blodsutgjutelse av både det grymma prästerskapet i Teheran och deras understödda regering i Irak. Därför frågar iranska folket USA, ”Varför ogiltigförklara ni inte licensen att döda våra söner och döttrar?”

Beslutet att placera PMOI/MEK på USA:s FTO-lista härstammar från 1997 och kom som en artighetsgest från Clinton-administrationen mot den då nyligen tillträdande ”moderata” presidenten i Iran, Mohammad Khatami