Nyheter

Irans Ahmadinejad: ingen plats för Israel i regionen

Prästerskapets president sade på fredagen att det finns ingen plats för Israel i regionen efter bildandet av en palestinsk stat, och att när staten är etablerad, bör befrielsen av alla palestinska landområden följa.

Mahmoud Ahmadinejads Kommentarer återspeglar hans typiska anti-israeliska retorik, som har lett till internationellt fördömande där han första gången, år 2005, sade att Israel bör ”utplånas från kartan.”

Ahmadinejad talade vid en ceremoni i Teheran i samband med en rikstäckande pro-palestinska demonstrationer på Qudsdagen. Quds är det arabiska ordet för Jerusalem. Den årliga demonstrationen är ett tillfälle för iranska tjänstemän för att visa upp sitt stöd för palestinierna och fördöma ärkefiende Israel.

Anmärkningarna kommer efter att palestinierna vända sig till FN med begäran om ett erkännande av staten Palestina med östra Jerusalem som huvudstad och en förfrågan om fullt medlemskap.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 som förde hårdföra islamister till makten i Teheran, har Irans ledarskap varit fientligt inställda till Israel, bakom anti-israeliska grupper som palestinska Hamas och libanesiska Hizbollah.

Ahmadinejad uppmanade också västvärlden att sluta stödja Israel. ”Du (väst) och den sionistiska regimen kommer inte att ha någon bas i Mellanöstern”, varnade han, och avfärdade västs stöd för en tvåstatslösning som en taktik ”att bevara” Israel.

 Ahmadinejad upprepade också sin anti-förintelsen retorik. ”Israel skapades på lögner och.. ”den sionistiska regimen är axeln för enighet bland alla tjuvar och brottslingar i världen.”