Nyheter

Obama kräver Assads avgång

USA uppmanade Syriens president Bashar al-Assad på torsdag att avgå och införde nya ekonomiska sanktioner mot regeringen.

Amerikanska presidentens vädjan kom för första gången efter fem månader av syriska regeringen brutal tillslag mot demonstranter som söker ett slut på den 41-åriga styre av den syriska presidenten och hans framlidne far, Hafez al-Assad.

”Syriens framtid måste avgöras av dess folk, men president Bashar Assad står i deras väg”, meddelade Obama, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Hans uppmaningar till dialog och reform har klingat tomma när han har fängslat, torterat och slaktat sitt eget folk.”

Förutom Assads avgång väntar dessutom nya sanktioner.

De nya amerikanska sanktionerna riktar sig mot frysning av syriska regeringen tillgångar och förbjuder amerikanska individer och företag att göra transaktioner med Assads regering samt förbud mot USA: s import av Syrian Petroleum.

USA fick snabbt uppbackning av EU som ställer sig bakom kravet på Assads avgång.

”EU noterar Bashar Assads totala förlust av legitimitet i det syriska folkets ögon och nödvändigheten av att han kliver ner”, meddelade EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

De amerikanska sanktionerna har troligen begränsad effekt på grund av den låga USA-syriska handeln och den minimala USA: s import av syriska olja, enligt analytiker, men skulle sannolikt följas av europeiska nationer med större ekonomisk hävstång.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland krävde också att Assad avgår.  EU:s utrikespolitiske talesman, Catherine Ashton, sade att unionens 27 medlemmar planerar att diskutera sanktioner i Bryssel på fredag.