Nyheter

Iran-stödda militanter största hotet i Irak

Iran-stödda miliser presentera det farligaste säkerhetshotet i Irak, ett större hot än al-Qaida-kopplade terrorister, säger
en högt uppsatt amerikansk officer.
Generalmajor Jeffrey S. Buchanan, amerikansk militärtalesman i Irak, säger den shiitiska miliserna arbetar för att hålla Bagdads regering svag och isolerade.  ”Beslut om antal och typer av attacker av milisen tas i Iran, bland annat genom kontakter med den kraftfulla Quds styrkor”, konstaterar han.

De ökande hotet kommer mitt i en dramatisk stegring av våldet i Irak som militära tjänstemän säger verkar vara kopplad till al-Qaida i Irak.

Irak skakades av flera bombattentat samtidigt i tiotalet städer på måndagsmorgonen och över 60 människor har mist livet och över 200 skadats rapporterar AP

USA, vars soldater alltså enligt planen ska lämna Irak senast i slutet av året, har uttryckt oro över den senaste våldsamma utveckling i Irak och det finns tvivel om att Irakiska styrkor ensamma ska kunna upprätthålla lag och ordning i landet.