Nyheter

I Iran blir London Santiago

Lisa Bjurwald-medievärlden-Iranska medier har varit kreativa i sin bevakning av de brittiska upploppen.

I svenska medier har upploppen i Storbritannien bland annat analyserats ur ett klassperspektiv. Vissa tror att det handlar om arbetarklassens uppror mot den konservativa regeringens nedskärningar. I brittisk press har man även diskuterat den etniska dimensionen, som motsättningarna mellan svarta och muslimska ungdomsgäng och hur extremhögern försöker utnyttja det spända läget.

Den mest verklighetsfrämmande mediebevakningen står som vanligt mer eller mindre auktoritära stater för. Libysk statstelevision hånar regimen Camerons brutalitet. I Ryssland, där xenofobin är utbredd, suckar tidningarna om att det är invandrarna som ställt till kaos.

Men denna gång är det ändå statsmedierna i Iran som tar priset. Inte nog med att upploppen beskrivs som ”de förtrycktas revolt mot monarkin”, enligt The Guardian. Nu visar det sig att de bilder som publicerats i samband med rapporteringen inte ens är från samma tid eller plats. En av bilderna som använts av den iranska nyhetsbyrån Fars kommer från den årliga karnivalen i Londonområdet Notting Hill 2008. En annan från – Chile.

Myndigheternas försök att förvränga upploppen för att passa de egna syftena har lett till att de blivit utskrattade i sociala medier, som också var först med att avslöja de felaktiga bilderna. Humor är ett vapen som inte bör underskattas i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. När myndigheterna tappar masken förlorar de också en liten bit av makten.

Lisa Bjurwald
lisa.bjurwald@medievarlden.se