Nyheter

Iran planerar protest mot Storbritannien över gatuupplopp

Iran planerar en statligt organiserad protest riktat mot Storbritannien över vad Teheran kallar ”vild aggression” som används av polisen mot demonstranter i den senaste tidens gatuupplopp i England, rapporterade statliga medier på lördag.

Protestensamlingen ska hålls av studenter framför den brittiska ambassaden i Teheran på söndagen ”i solidaritet med de förtryckta britter och mot brittiska polisen terror”, sade rapporterna.

Storbritannien var en av de ledande rösterna i västvärldens fördömande av prästerskapets kraftåtgärder mot de landsomfattande protesterna som startade efter Ahmadinejads omval i juni 2009. Några brittiska diplomater utvisades och flera iranska anställda på ambassaden  greps.

Mahmoud Ahmadinejad uppmanade FN: s säkerhetsråd på onsdagen för att stoppa Storbritannien från att använda våld och i stället lyssna till demonstranternas krav.

Den brittiska ambassaden i Teheran svarade med ett budskap till det iranska utrikesdepartementet, att den iranska regeringen visa en liknande artighet mot den dedikerade FN:s särskilda rapportör för den Islamiska Republiken Shaheed Ahmed, för att göra det möjligt för honom att ta itu med det internationella samfundets allvarliga oro över ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.”

FN:s råd för mänskliga rättigheter utsåg tidigare Maldiverna utrikesminister Ahmed Shaheeden till särskild rapportör för Iran i mars månad med mandat att undersöka landets kraftåtgärder mot oppositionen samt landets frekventa användning av dödsstraff.