Nyheter

Storbritannien uppmanar Iran till liknande öppenhet, efter upplopp kritik

Storbritannien sade till Iran på torsdagen att landet var villig att diskutera hanteringen av gatuupploppen efter att prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad anklagade brittisk polis för ”barbariska” aggressioner mot demonstranterna.

Storbritannien var en av de ledande rösterna i västvärldens fördömande av prästerskapets kraftåtgärder mot de landsomfattande protesterna som startade efter Ahmadinejads omval i juni 2009. På onsdagen var Ahmadinejad snabb med att kritisera den brittiska polisens ”krossande offensiv” mot obeväpnade medborgare.

I ett brev till Irans utrikesdepartement, sade Storbritanniens högsta diplomat i Teheran att hon hoppades på att sådan öppenhet skulle uppmuntra Teheran att tillåta en FN-utsedd rapportör, med mandat att utreda påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran, att komma in i landet.

”Jag vill påminna er om att Storbritannien har en stående inbjudan till alla FN:s särskilda rapportörer och har under de senaste åren underlättat besök från ett antal av dessa rapportörer till Storbritannien”, skrev brittiska chargé d’affaires i Iran, Jane Marriott, och noterade samtidigt att Ahmadinejad hade manat FN att fördöma Storbritanniens åtgärder.

”Jag uppmanar den iranska regeringen att visa en liknande artighet mot den dedikerade FN:s särskilda rapportör för den Islamiska Republiken av Iran, Shaheed Ahmed, för att göra det möjligt för honom att ta itu med det internationella samfundets allvarliga oro över ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.”

FN:s råd för mänskliga rättigheter utsåg en särskild rapportör för Iran i mars månad med mandat att undersöka landets kraftåtgärder mot oppositionen samt landets frekventa användning av dödsstraff.

Prästerskapet har hittills vägrat tillåta Shaheed, Maldivernas tidigare utrikesminister, att besöka Iran.

Fyra människor har blivit dödade i upploppen under de senaste dagarna i Storbritannien som utlöstes efter en påstådd polisskjutning av en man. Tre av offren dödades när de blev påkörda av en bil samtidigt som de försökt skydda sitt område från upprorsmakarna.

Libyen, där Storbritannien är inblandad i en militärkampanj mot landets illegitima ledare, Muammar Gaddafi, efter att han tidigare i år hotat sin egen civilbefolkning med massaker, kritiserade också den brittiska regeringens svar på upploppen samtidigt som han gick ett steg längre än Ahmadinejad och uppmanade premiärministern David Cameron att avgå.