Andra nyheter

Demonstration utanför UNHCR i Stockholm till stöd för Camp Ashraf och invånarnas rättigheter

Pressmeddelande av den 4 augusti 2011

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) inbjuder till demonstration

Fredagen, den femte augusti, samlas vi utanför FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, i Stockholm för att uppmärksamma den fortsatt allvarliga situationen i Camp Ashraf och uppmana UNHCR att fastställa kollektivt flyktingstatus för lägerinvånarna med syfte att hindra fortsatta aggressioner mot lägerinvånarna.

FFFI instämmer med de många internationella röster som anser att USA har ett juridiskt och moraliskt ansvar att skydda invånarna i Camp Ashraf och kräver att FN ingriper för att undvika en humanitär katastrof.

FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, uppmanade i sin årliga rapport alla berörda parter att öka sina ansträngningar för att utforska alternativ samt söka en samförståndslösning som garanterar respekt för Iraks suveränitet samtidigt som den är förenlig med internationella mänskliga rättigheter och humanitära principer.

“Därför uppmanar jag (FN:s) medlemsstater att bidra till att stödja och underlätta genomförande av ett sådant arrangemang som är acceptabelt för regeringen i Irak och för de boende i lägret”, tillade FN:s generalsekreterare.

Ashraf-invånarna har redan förklarat sin vilja att samarbeta och har accepterat att förhandla om ett förslag framlagt av Europa Parlamentet (EP) som erbjuder en långsiktig lösning på krisen. EP:s förslag föreslår en repatriering av invånarna till andra länder såsom USA, Kanada, EU:s medlemsstater, Schweiz, Norge och Australien men kräver samtidigt att beväpnade irakiska styrkor lämnar det civila lägret, irakiska myndigheter inleder en oberoende utredning av den senaste attacken i april samt att FN och USA tar över beskyddet av Ashraf under tiden förhandlingar om en repatriering pågår.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI):

  • stöder den europeiska planen för en långsiktig lösning för Camp Ashraf och betraktar denna som en tänkbar lösning på den humanitära krisen,
  • uppmanar FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, att erkänna och kungöra Kollektiv flyktingstatus för invånarna i Camp Ashraf för att underlätta förhandlingarna om EP:s förslag och hindra fortsatta aggressioner mot lägerinvånarna,
  • uppmanar regeringen att deklarera sitt stöd för EP:s förslag om en fredlig och långsiktig lösning på Ashraf-frågan.

Datum: Fredagen, den femte augusti 2011, kl.13:30
Plats: Ynglingagatan 14, Odenplan,
UNHCR:s regionkontor i Stockholm

Presskontakt:
Akbar Parizani, 070-745 56 60
Massud Kiani, 073-690 43 30