Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Internationell kampanj för frigivningen av aidsläkare

Nobelprisbelönta forskare har startat en internationell kampanj som kräver frigivning av en banbrytande aidsläkare fängslade i Iran.

Bröderna Arash Alaei och Kamiar Alaei, båda läkare och internationellt välkända för sitt arbete att förebygga och hantera hiv/aids greps i juni 2008 anklagad för att ha försökt störta den islamiska regimen.

Kamiar Alaei, 37, en Harvard University alumn, släpptes i oktober efter att ha avtjänat ett treårigt fängelsestraff, men hans bror Arash, 42, är kvar i Teherans Evin-fängelset för att slutföra sin sex års fängelsestraff.

Bröderna föll i konflikt med de iranska myndigheterna för att de ha deltagit i flera internationella hiv-behandling program och konferenser i USA.

”Vi har aldrig varit inblandade i politiken. Vi var helt enkelt läkare försöker tjäna vårt folk,vår gripanden kom som en överraskning”, berättade Kamiar Alaei  för Guardian på telefon från USA.

 Bröderna Alaei inledde sitt arbete 1997 i en liten klinik i sin hemstad, Kermanshah, vid den tidpunkt då var tabu att tala om hiv / aids och användande av kondom i Iran.

Som granne till Afghanistan, den ledande producent och leverantör av opium i världen, är Iran en av de största konsumenterna av olagliga droger, särskilt heroin och opium. Enligt Alaei, 70% av dem som diagnostiserats med aids i Iran är narkotikamissbrukare. Under senare år har iranska tjänstemän har dock ökat offentliga avrättningar för att ta itu med landets narkotikarelaterade brott.

Enligt Alaei erkäner iranka tjänstemän att 23.000 människor är Hiv/aids smittad i Iran men inofficiella rapporter talar om mellan 80.000 och 100.000.

Efter deras arresteringar hölls bröderna Alash och Kamiar i soleringscell  i flera månader och dömdes senare till fängelse efter vad Amnesty International beskrev den som en en-dag ”orättvis rättegång”. 

En petition till stöd för Arash Alaei, som lanserades av USA-baserade Physicians for Human Rights (PHR), har undertecknats av framstående medicinare däribland två Nobelpristagare Françoise Barré-Sinoussi och Sir Richard J Roberts.

”Deras banbrytande insatser för att få patienter, samhällen och familjer för att minska stigmatisering och ger omfattande aids-prevention och behandling är anmärkningsvärt och förblir enastående prestationer inom vården i Iran. Vi bara hoppas att Dr Arash Alaei kan friges för att fortsätta detta viktiga arbetet ”, säger Susannah Sirkin, PHR: s vice direktör.

Undeteckna petitionen