Nyheter

Amerikansk general hotar Iran

Den nominerade generalen till ny chef för den amerikanska militären varnade Iran på tisdagen att inte fullfölja kärnvapen eller sponsra militanta grupper i Irak. Det skulle annars göra en ”allvarlig felbedömning.” Det rapporterar AFP

På hans senatens utfrågning, sade generalsekreterare Martin Dempsey att Iran är en ”destabiliserande kraft” i regionen. Han pekade på det omtvistade uran programmet och sa att Iran sponsrar styrkor mot USA:s styrkor i Irak.

”Med sin kärntekniska verksamhet och dess surrogat aktiviteter i södra Irak  finns det en hög potential att Iran kommer att göra en allvarlig felbedömning av USA: s beslutsamhet,” sade Dempsey i förbereddande vittnesmål.

Dempsey sade att Iran kan komma att söka ett ”Beirut-liknande moment” i Irak – en hänvisning till den förödande attack mot amerikanska och franska styrkor 1983 i den libanesiska huvudstaden hävdad av militanta islamister länkad till Iran.

Dempsey sade att Iran ville ”skicka ett meddelande att de har kört ut oss från Irak.”

USA planerar att dra tillbaka sina sista trupper från Irak i slutet av året och avsluta en djupt kontroversiell militärt uppdrag som lanserades 2003.

Iran har haft spända relationer med USA sedan den islamiska revolutionen 1979 då denvästvänliga Shahen störtades.

FN har infört fyra rundor av sanktioner mot Iran över dess vägran att stoppa anrikningen av uran. Västerländska nationer anklagar Iran för att söka en atombomb, medan Teheran vidhåller sitt kärnvapenprogram enheten för civil energi.