Nyheter

al-Malikis tystnad inför prästerskapets interventioner uppmanar Iran att invadera Irak

Al-Iraqiya listan, en koalition som leds av förre premiärministern Iyad Allawi, har under den senaste veckan öppet kritiserat den politiska passiviteten visavi iranska prästerskapet och menar att denna attityd har uppmuntrat prästerskapet att invadera irakiskt territorium.

Zafer al-Ani, en högt uppsatt tjänsteman inom koalitionen al-Iraqiya listan, kritiserade irakiska regeringens kallsinne inför prästerskapets hot mot Iraks suveränitet och säkerhet.

”Läckt information visar att det finns en politisk överenskommelse mellan regeringarna i Iran och Irak. Ignorerar [Irak] den iranska regimens aggression, som ett resultat av en överenskommelse med den [prästerskapets regering i Iran], vilket var också fallet med hänsyn till Camp Ashraf”, sade al-Ani i en intervju med Bagdads dagstidning under denna vecka.

Han tillade, ”iranska regimen visar ingen respekt för den irakiska flaggan, blockerar Alvand-floden till Irak, stöder dödspatruller, invaderar irakiskt territorium, och slutar förse Basra sjukhuset med el. Medan detta pågår fortsätter den irakiska regeringen att lirka med Teheran”.

Han kritiserade dessutom irakiska presidentens senaste besök i Teheran i syfte att delta i en konferens om terrorism och underteckna några handelsavtal.

Den senaste omgången av handelsöverenskommelse mellan länderna undertecknades när en iransk delegation bestående av 120 befälhavare för Qods-styrkan och prästerskapets vicepresident var på besök i Irak.

”Tystnaden hos vissa irakiska tjänstemän beträffande sådana interventioner är ett tecken på att de fortfarande är knutna till den iranska regimen, precis som dem var innan 2003 då de befann sig i exil i Iran”, sade al-Ani vidare.

Al-Baghdadia TV rapporterade igår, den 24 juli, att  Malikis f.d. nationella säkerhetsrådgivare och tjänsteman vid National Unity Coalition som leds av Ammar al-Hakim, chef för Supreme Council for the Islamic Revolution, Muwafagh al-Rubayi, erkände att chefen för revolutionsgardets utlandsstyrka Qods-styrkan, Qasim Suleimani, har sista ordet i Irak och att han är härskaren av Irak som kommenderar.

Enligt al-Baghdadia TV, sade Rubay i en längre intervju med dagstidningen al-Sharq al-Awsat att ”tydligen har Suleimani hand om Iraks dossier. Hans rang i revolutionsgardet är generalmajor och finns stationerad vid Qods-styrkans högkvarter.

Rubayi tillade, Suleimani försvarar iranska regimens intressen och ser därmed hela regionen med det perspektiv.