Motståndsrörelsen

Enhälligt antagande i USA:s kongress till skydd av Camp Ashraf

USA:s kongress röstade enhällig om en lagändring som förstärker skyddet av invånarna i Camp Ashraf i Irak.

Den amerikanska supportkommittén för invånarna i Camp Ashraf- (USCCAR) lovordade på fredagen det enhälliga antagandet av en lag ändring som nödvängigt att förhindra tvångsomflyttning av de boende inne i Irak och kraftig underlättar FN: s biståndsmissionens närvaro i Camp Ashraf i Irak. ( till HR 2583, Foreign Relations Authorization Act, FY 2012).

Ändringen, som infördes genom kongressledamot och ”domare” Ted Poe (R-TX), är ett stort steg mot att garantera säkerheten och tryggheten för invånarna i Camp Ashraf, hem till 3400 medlemmar av Irans främsta oppositionsrörelsen, mujahedin -e Khalq (PMOI / MEK) och deras familjer.

Kommittén apploderar ledamotent Poe för denna tappra humanitära initiativ, som kommer att gå långt för att desarmera den fortsatta humanitära krisen i Camp Ashraf och för att uppfylla USA:s moraliska och rättsliga ansvaret för att säkerställa skyddet för Ashraf- invånarna.

Ändringen möjliggör ”politiken i USA för att uppmana regeringen i Irak för att upprätthålla sina åtaganden till Förenta staterna för att säkerställa invånarnas välbefinnande i Camp Ashraf och förhindra att de ofrivilliga återvända till Iran i enlighet med Förenta staternas ambassad uttalande om överlåtelse av ansvaret  för Camp Ashraf säkerhet av 28 december, 2008.

Ändringen uppmuntrar Irak att vidta alla nödvändiga och lämpliga åtgärder i enlighet med internationella avtal för att stödja de åtaganden för att garantera den fysiska säkerheten och skyddet av Camp Ashrafs invånarna, och ta alla nödvändiga och lämpliga åtgärder för att förhindra tvångsomflyttning av Camp Ashrafs invånare  inom Irak och underlätta robusta närvaron av FN: s insats i Irak i Camp Ashraf.

” Den 7 juli, 2011 , höll kongressledamoten Dana Rohrabacher ordförande i underutskottet för tillsyn och utredningar ett utfrågning med rubriken ”Massacre i Camp Ashraf: Konsekvenser för USA:s politik”, där en överlevande av irakiska styrkor dödliga attack den8 pril  2011 mot Ashraf vittnade. En bi-partisan delegation reste till Irak i juni för att besöka Camp Ashraf, men nekades tillstånd av Iraks premiärminister Nouri al-Maliki .