Nukleärt

Opposition: Iran konsoliderar atombomb ansträningar

Iranska oppositionsgruppen Folkeks mojahedin sade på fredagen ​​att Teherans ledare har konsoliderat flera utspridda kärnforskninginsatser under ett nytt gemensamt försvarsorgan som syftar till att effektivisera regimens kärnvapenutveckling.

Oppositionsgruppen Folkets mojahedin avslöjade att prästerskapets försvarsdepartement har inrättat det nya organet i mars för att slå samman olika kärnteknikrelaterade program.

Amerikanska utrikesdepartmentet hade ingen omedelbar kommentar till rapporten. Tidigare avslöjanden från Folkets mojahedin kring prästerskapets kärnteknikprogram har bekräftats och en före detta inspektör för Internationella atomenergiorganet sade på fredagen ​att ​han har hört en liknande rapport, rapporterar AP

En  talesman för Folkets mojahedin sade att den nya myndigheten, Organisation för Försvarsinformation och Forskning (SPND) leds av Moshen Fakhrizadeh, en fysiker och medlem av revolutionsgardet som länge varit misstänkt för att driva prästerskapets hemliga kärnteknikprojekt.

FN:s säkerhetsråd har placerat Fakhrizadehi på sin svarta lista efter att iranska regimens myndigheter vägrade göra honom tillgänglig för Internationella atomenergiorganets utredare för en intervju.

Iranska regimen har upprepade gånger sagt att den är bara intresserad utav ett fredligt kärnteknikprogram. USA och många andra länder misstänker dock att prästerskapet lägger grunden för att kunna tillverka kärnvapen.

En talesman för Folkets mojahedin, Alireza Jafarzadeh, sade att Irans tydliga mål är att gå med i kärnvapenklubben. ”Detta är ett mycket avancerat och sofistikerat kärnteknikprogram med alla nödvändiga delar för att tillverka kärnvapen,”  sade Jafarzadeh .

Jafarzadeh sade  att Iran har fört sina hemliga kärnvapenprogram samman eftersom anser att kan fortsätta förneka internationella inspektörers tillträde till känsliga platser och vetenskapsmän som Fakhrizadeh.

Olli Heinonen, fd Internationella atomenergiorganet biträdande chef med ansvar för Iran, sade att han har fått liknande information och fick även veta om att den nya iranska myndighet rapporterar till Islamiska revolutionsgardet snarare än försvarsdepartementet, rapporterar AP.

Enligt en intelligens bedömning, vill Ahmadinejad sprida nationens sekretess och gå vidare öppet med att utveckla kärnvapen. Han motsätter sig den prästerliga ledarskapet, vilket är orolig för internationell reaktion på en sådan åtgärd.

Ahmadinejad vill skaka sig  fri från de begränsningar som Iran har ålagt till sig, och öppet föra fram för att skapa en atombomb”, säger bedömningen. Men Khamenei, vars ord är slutgiltigt i kärnvapen och andra frågor, ”vill gå vidare med hemliga kanaler, på grund av oro för en svår reaktion från väst,” säger rapporten.

Jafarzadeh sade huvudkontoret för Irans nya kärnkraftverks organisation, känd genom sin persiska akronym SPND, ligger i anslutning till Malik Ashtar University of Technology i nordöstra Teheran.

SPND:ss sex sektioner inkluderar en avdelning för forskningslaboratorier för fysik, metallurgi, kemi, sprängämnen och kärnsäkerhet, sade han.

MEK talesman sade Irans kärntekniska organisationen undgår sanktioner och köper avancerad teknik genom olika front företag