Mänskliga Rättigheter

Iran: Video av offentlig hängning visar Iranska regimens brutalitet

En videoinspelning av en offentlig avrättning i Iran som cirkulerat i veckan illustrerar iranska regimens brutalitet genetemot irans befolkning. 

Videon visar hur tre män avrättas genom hängning på ett torg i staden Kermanshah. Männen var dömda för våldtäkt.

De tre männen har ställts på taket av en buss med rep över huvudet, och repet är fastsatt i en bro. Sedan körs bussarna iväg efter att deras brott ropas ut i en högtalare. En grupp människor bevittnar detta, inklusive små barn.

På videon ser man hur människor fotograferar och filmar avrättningen.

Tisdagens hängningar visar en trend av ett ökat antal offentliga avrättningar sedan slutet av 2010, vilket också gäller antalet avrättningar i stort i landet. Myndigheterna har medgivit 28 offentliga avrättningar hittills i år, men Amnesty har rapporter om åtminstone ytterligare sex avrättningar, vilka myndigheterna inte tagit ansvar för.

Enligt FN:s människorättsexperter fyller offentliga avrättningar inget legitimt syfte utan ökar bara den grymma och förnedrande karaktären av straffet.

Iran är det land i världen som avrättar flest människor i förhållande till antal befolkning. Trots uppmaningar från FN redovisar de inte offentligt antalet avrättade.