Nyheter

Int. konferens i Paris uppmanar USA och FN att stoppa ännu en massaker i Ashraf

Den största iranska oppositionsgruppen mot prästerskapets styre, Folkets mujahedin (PMOI) förkastade ”en amerikansk plan för förflyttning” av invånarna i Camp Ashraf inom Irak under en konferens i Paris på onsdagen som starten av ännu en humanitär katastrof.

En panel av internationella politiker, jurister och franska parlamentariker deltog jämte Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, i konferensen ”Stöd demokratisk förändring i Iran, hindra brott mot mänskligheten i Ashraf” inför över tusen åhörare i Paris på onsdagen, den 20 juli 2011.

”Det är klart att intern förflyttning i Irak skulle vara ett förspel till ännu en katastrof”, sade Maryam Rajavi, med hänvisning till en nylig attack mot lägret, Camp Ashraf, där 3400 medlemmar av Folkets mujahedin bor sedan två decennier tillbaka.

Den 8 april i år iscensatte irakiska säkerhetsstyrkor en blodig attack mot Camp Ashraf där 34 civila lägerinvånare dödades enligt en FN-undersökning. Trots kraftiga internationella fördömanden och uppmaningar till den irakiska regeringen om att respektera Ashraf-invånarnas grundläggande fri- och rättigheter meddelade irakiska myndigheter i juni att Irak avser stänga Camp Ashraf i slutet av 2011.

I ett uttalande efter konferensen sade Maryam Rajavi att den nuvarande situationen för Camp Ashraf är en följd av ockupationen av Irak och uppmanade USA att ”ta ansvar” i att beskydda lägret.

Hon påminde dessutom om att Mojahedin hade ”accepterat en lösning som går ut på att förflytta till ett tredje land” och efterlyste denna förflyttning samt beskydd från FN, USA och EU.

”Det är dags att agera. Den amerikanska regeringen är ansvarig för vad som händer i Ashraf, och vi kommer att vara ansvariga, vare sig vi erkänner det eller inte”, sa Howard Dean, tidigare partiordförande för Demokraterna (2005-2009), i sitt anförande under konferensen.

Andra talare vid onsdagens konferens i Paris som leddes av Anne-Marie Lizin, tidigare talman i den belgiska senaten var, Louis Freeh, f.d. direktör för FBI (1993-2001), Yves Bonnet, hedersguvernör och tidigare chef för kontraterrorism vid den franska underrättelsetjänsten (DST), franska parlamentsledamöterna Jean-Phillipe Maurer, Jean Dionis du Sejour, Abdollatifou Aly, domare François Colcombet, grundare av den franska kommittén för ett demokratiskt Iran, Jean-Francois Legaret, borgmästare för 1:a distriktet av Paris, Joan E. Garcés, en framstående jurist, Vera Gouland-Debas, professor i internationell rätt vid Genève Universitetet samt Francois Serres, verkställande direktör för Internationella juristkommissionen i försvar av Ashraf.