Nyheter

Iran saboterar Bahrainsamtal

En top Bahrain tjänsteman anklagar Iran för att saboterar föhandlingarna mellan regeringen och oppositionen under helgens dialog som ledde ingenvart.

Fahad Ebrahim Shehabi, en talesman för bahrainska parlamentet, sade att samtalen gick bra tills de främsta shia muslimska oppositionen, Wefaq, drog ut sig på grund av Iran som motsätter sig Bahrains sunnimuslimska monarkin.  

”Tillbakadragandet av Wefaq kom tidigt i förhandlingsprocessen, medan andra oppositionella som varit anhängare av Wefaq stannade i förhandlingarna”, sade han i en intervju med Los Anegles Times.

 ”Det beror på att beslutet inte är i deras händer. Det är i händerna på Wilayet Faqih ”, en hänvisning till Irans begreppet teokratiska styre av dess högste ledare, ayatolla Ali Khamenei tillade han. 

”Wefaq har en annan agenda”, sa han. ”De vill ha en islamisk stat under Wilayet Faqih och de fick grönt ljus från Teheran att dra sig ur förhandlingarna.”

Den shiitiska gruppen har tidigare motvilligt deltagit i en ”nationell dialog” med regimen som helt domineras av sunnimuslimer. Reformsamtalen var tänkta att bryta det politiska dödläget i landet som lett till omfattande protester.

Oppositionsgruppen al-Wifaq har endast tilldelats 35 av 300 platser vid samtalen.

Oppositionsaktivister sade att samtalen var förödande eftersom inga betydande representaterfrån den sunnimuslimska monarkin kung Hamad Khalifa inte deltog i den så kallade dialogen, i stället sände han ett gäng tandlösa mellanhänder. 

Shehabi kommentarer kan visa en paranoid världsbild genom att i Bahrain regeringen eller vara ännu ett försök att måla oppositionen som ett verktyg av landets stora och impopulära nordliga granne, kastar det pågående förtrycket mot aktivister och dissidenter som ett försök att utrota en iransk plot.

Wefaq har ihärdigt förnekat att det är en marionett av Iran. Oppositionsaktivister kritiserade bristen på topp regeringstjänstemän, däribland företrädare för monarkin.

”Vi deltog inte i dialogen eftersom vi visste att det varken skulle sluta den politiska oron eller vara produktiv på något sätt”, säger Nabeel Rajab, vice ordförande för oppositionsgruppen Bahrain Center for Human Rights. ”Problemet är mellan folket, de som protesterar, och den härskande kungafamiljen och statsministern. Så hur kan en förhandling som inte innehåller någon av parterna i konflikten vara produktiv? ”

”Regimen sätter agendan, sätta tidsramar, som allt, men de själva var inte  närvarande. Oppositionen vill förhandla med beslutsfattare inte de enskilda organisationerna. Vi måste ta itu med våra krav på människor som är vid makten – att den styrande familjen ”. 

Bahrains säkerhetsstyrkor, med hjälp av saudiska trupper, har i stort sett krossat en oppositionsrörelsen på ö-nation, där en sunnitisk monarki regerar över en shiitisk majoritet. Massiva protester i år var inspirerade av uppror i hela arabvärlden – inklusive i Egypten, Syrien, Tunisien och Libyen, där rebeller har fullt stöd från den arabiska halvön monarkier. 

Shehabi insisterade på att protesterna och tillslag i Bahrain skilde sig från upproren i hela regionen.

”Protesterna liknar den iranska revolutionen som förde [Ayatollah Ruhollah] Khomeini till makten”, sa han. ”De vill ta bort hela systemet.