Motståndsrörelsen

AI: Iraks regering måste respektera och skydda Ashraf-invånarnas rättigheter

Den irakiska regeringen måste stoppa ”trakassera” exiliranier som bor i Camp Ashraf, säger människorättsgruppen Amnesty International, AI, på onsdagen, rapporterar Reuters av den 13 juli från London.

Nyhetsbyrån rapporterar vidare att de 3400 iranska oppositionella i Camp Ashraf, beläget norr om Bagdad, saknar formell ställning i Irak och landets regering har lovat att stänga lägret i slutet av 2011.

Amnesty sade att lägerinvånarna hävdade att de hindras från att köpa nödvändig medicin och hade enligt uppgifter nekats tillstånd att resa utanför lägret för att få medicinsk behandling.

”Amnesty International uppmanar den irakiska regeringen att sluta trakassera exiliranier som bor i Camp Ashraf, och se till att de har obehindrad tillgång till sjukvård och andra humanitära behov”, stod det i ett uttalande från människorättsgruppen av den 13 juli (för att ta del av uttalandet publicerad på AI:s hemsida (engelska), klicka här …).

”Amnesty International har upprepade gånger uppmanat den irakiska regeringen att fullt ut respektera Camp Ashraf-invånarnas mänskliga rättigheter, att utreda irakiska säkerhetsstyrkors attacker mot lägret samt att kräva ansvarsskyldighet för olagligt dödande, tortyr och andra kränkningar”.

AI understryker allvaret i att tvångsutvisa Ashraf-invånarna till Iran och skriver i sitt uttalande att ”Amnesty International fortsätter framför allt att söka garantier från den irakiska regeringen att inga åtgärder kommer att vidtas för att tvinga tillbaka invånarna i Camp Ashraf till Iran”.

Folkets mujahedin är den främsta oppositionsgruppen mot prästerskapets styre i Iran och är medlem i den bredare motståndskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI. Folkets mujahedin har i över fyra decennier kämpat mot både shahens diktatur och prästerskapets envåldshärskning för ett fritt, demokratiskt och sekulärt Iran där befolkningen väljer sina ledare genom fria och rättvisa val som ska övervakas av Förenta Nationerna.