Nyheter

Iran hotar att angripa Irak-baserade kurdiska rebeller

Iran hotade på måndag att vidta militära åtgärder mot Irak-baserade kurdiska rebellgruppen PJAK, säger chefen för Iraks kurdiska regionen.

En ledande iransk militärtjänsteman anklagade Masoud Barzani, Kurdistans president, för att ”ge bort  300 o00 hektar mark till rebellgruppen PJAK utan den centrala regeringen i Bagdads vetskap”,  sade den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

”Iran förbehåller sig rätten att rikta och förstöra terrorismens baser i gränsområdena”, sade han. ”Denna terroristgrupp utför operationer mot den iranska nationen med stöd av Iraks kurdiska regionala regering”.

Iranska medier rapporterar ofta om sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och kurdiska gerillan i västra Iran vilka uppges vara medlemmar av PJAK, en utlöpare av Turkiet-baserade Kurdistans arbetarparti (PKK), som tog till vapen 1984 för ett etniskt hemland i sydöstra Turkiet och nordvästra Iran.

Iran har liksom Irak och Turkiet en stor kurdisk minoritet som huvudsakligen bor i nordvästra och västra delar av den Islamiska republiken.

”Vi kommer inte att tillåta terrorister bosätta sig i Irak för att utföra attacker mot vår nation med stöd av USA och den sionistiska regimen (Israel)”, rapporterade Fars genom att citera en oidentifierad militärtjänsteman som hade uppmanat Irak att utreda frågan.