Engagemang, Nyheter

12:e årsdagen av 1999 års studentprotest i Iran hedrades i Stockholm

Omkring 100 personer hade tagit sig till Sergels torget för att hedra den 12:e årsdagen av 1999 års studentprotest i Iran.

Fredliga demonstrationer i Teheran mot ökad censur i samhället föranledde en nattlig räd mot student sovsalar och en student blev dödad. Säkerhetspolisen brutala tillslag mot studenternas hem utlöste landsomfattande protester som pågick i sex dagar. Prästerskapet svar svärdet med hänsynslöst våld och en massiv förföljelse. Många tusen studentaktiviteter blev arresterade samtidigt som dussintals försvann spårlöst. Händelsen kom att markera en vändpunkt i iranska folkets kamp mot den religiösa enväldet för frihet och folkstyre.

Deltagarna fördömde samtidigt det ökade antal avrättningar Iran, där människorättsaktivister säger att två personer avrättas per dag.

Parviz Khazai, Iranska nationella motståndsrådets representant i Norden deltog också i manifestationen och hade ett anförande för deltagarna

-Prästerskapets regim avrättar inte bara regimkritiker i Iran utan assisterar i dödandet av syriska aktivister, iranska oppositionella i Camp Ashraf samt amerikanska soldater i Irak och Afghanistan sade Khazaii.

Deltagarna fördömde också prästerskapets illasinnade expansionspolitik och uppmanade regeringen att vidta åtgärder för att införa sanktioner mot prästerskapets olje- och gas sektion.

Deltagarna uppmanade även internationella samfundet och regeringen att stödja EP:s lösning för Camp Ashraf-invånarna för att hindra en humanitär katastrof i Irak.