Nyheter

Mullen: varje truppöverenskommelse med Irak bör ta itu med Iran

Iran stödjer extremistiska shiiagrupper som dödar amerikanska soldater i Irak och varje överenskommelse för att behålla amerikanska trupper i landet längre än slutet av året bör ta itu med problemet, sade den amerikanska befällhavaren på torsdagen.

Vid ett lunchmöte talade Amiral Mike Mullen med reportrar, sade att iranier – med iranska ledarens fulla vetskap  – tillhandahåller irakiska shiiagrupper med högteknologiska vapen, raketer och pansarbrytande sprängämne.

”Iran ger mycket direkt stöd till extremistiska shiiagrupper som dödar våra trupper”, sade USA:s försvarschef  Mullen. ”Och det finns ingen anledning … för mig att tro att de ska sluta med det medan våran trupper reduceras”.
Han sade att Iran gjorde ett medvetet val 2008 att tygla sitt engagemang i Irak, men har nu återupptagit sina leveranser till extremistiska grupper, uppenbarligen med målet att positionera sig för att kunna säga att det hade hjälpt driva bort amerikanska styrkor från regionen.

”Det är ingen tvekan om att de vill påverka, och särskilt i söder”, sade Mullen. ”De fraktar in högteknologiska vapen där… som dödar vårt folk och … bevisen påvisar detta”.

Mullen tillade att han trodde varje överenskommelse för att hålla amerikanska trupper i Irak längre än slutet av året ”måste göras i anslutning till kontroll av Iran i detta avseende”. Han sa att Bagdad var medveten om USA:s oro över frågan.

Alla amerikanska trupper är planerade att vara ute ur Irak senast den 31 december enligt en överenskommelse mellan de båda länderna. Men diskussioner pågår som kan tillåta irakierna att behålla vissa amerikanska styrkor i landet för att hjälpa till inom områden som luftvärn där Irak behöver stöd.

Vita husets talesman Jay Carney sa tidigare i veckan att Obama-administrationen skulle överväga varje begäran från irakierna om att behålla en del av de amerikanska trupperna där bortom tidsfristen.

Han sade att ingen begäran ännu hade gjorts och pekade på att tiden håller på att rinna ut eftersom Washington hålla kursen för att dra ut sina 46000 kvarstående krafter i december.

Mullen sade diskussionerna pågår med irakierna om vilka kompetens och hur många personal som behövs.

”De pågående diskussionerna täcker både, och det finns mycket tydliga brister som de irakiska säkerhetsstyrkorna kommer att ha”, sade han, med hänvisning till luftförsvar, flyg och inslag av under rättelse.