Nyheter

Iran åtalar 26 amerikanska tjänstemän

Iran planerar att åtala 26 nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän, sade en iransk lagstiftare på söndag.

”De amerikanska tjänstemän ska prövas av en iransk domstol i sin frånvaro innan de går vidare till de relevanta internationella tribunaler” om Irans parlament godkänner planen, sade Teheran riksdagsledamot Esmaeel Kowsari, enligt Mashregh News.

Han ville inte namnge dem, men Irans regeringsstödda Press TV sade i maj att riksdagen planerade sanktionerna mot amerikaner inklusive tidigare försvarsminister Donald Rumsfeld och den nuvarande och tidigare befälhavare i fånglägret i Guantánamo Bay.

Paul Bremer, USA: s civila administratör i Irak efter Saddam Husseins fall, och general Tommy Franks, som var chef för US Central Command under invasionerna av Afghanistan och Irak, är också med på listan.

Kowsari sade de amerikanska tjänstemännen kommer att åtalas för  kränkningar av mänskliga rättigheter.

”De sanna brottslingarna är samma människor som låtsas att stödja mänskliga rättigheter. Den islamiska republiken i Iran kommer att ihärdigt fullfölja fallet av dessa amerikanska tjänstemän och kommer att försvara rättigheterna för de förtryckta människorna i världen”, sade vice ordförande i parlamentets nationell säkerhet och utrikespolitik kommittén.

USA införde en ny omgång sanktioner mot iranska företag och tjänstemän i slutet av juni, vilket fick en iransk klagomål till FN.

USA och många av dess allierade försöker att bromsa eller stoppa Irans kärnenergiprogram, som de fruktar att syftar till att utveckla kärnvapen. Iran förnekar och säger att syftet är för civilenergi och medicinsk användning.