Mänskliga Rättigheter

Iransk akvokat inför rätta för medlemskap i människorättsgrupp

En annan advokat har ställts inför rätta för att vara medlem i en rättsgrupp som inrättades av den iranska Nobels fredspris,  rapporter Radio Farda .

Advokaten Narges Mohammadi är vice ordförande för Irans center för människorättsförsvarare (CHRD), som leds av Ebadi.

I en intervju med Radio Farda den 28 juni, sade Mohammadi att hon har åtalats på tre punkter tre vid en domstolsförhandlingen:” Att vara en medlem  i människorättsförsvarare Center”, ”sprida propaganda mot regimen”, och ”sammankomst och maskopi med avsikt att begå brott mot rikets säkerhet”.

Mohammadi tillade att hon redan har förnekat anklagelserna. Hon sa också att rättegången var bakom stängda dörrar och utan jury.

Mohammadi greps av säkerhetsstyrkor i juni 2010, och släpptes mot borgen tre veckor senare. Mohammadi sa att hon greps anklagad för att vara medlem i  försvarare av mänskliga rättigheter Center,  trots att  institutionen lyder under iransk lag . Det faktum att centret misslyckats med att få ett tillstånd att bedriva verksamhet betyder inte att det är olagligt, eftersom ett institut kan också vara inofficiell, sade Mohammadi.

Hon påpekade att det finns institutioner som underordnade den iranska regeringen som är politiskt aktiva, t ex vid val, men har inte  ens begärt registrering.

Efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009, har flera medlemmar av organisationen, Irans center för människorättsförsvarare (CHRD), arresterats och fått fängelse, däribland advokaterna Mohammed Ali Dadkhah och Abdolfatah Soltani, och journalist Abdolreza Tadzjikiska. Mohammadi är vinnaren av det internationella Alexander Langer priset  som tilldela för framstående civila, kulturella eller socialt engagemang.