Nyheter

Iran inleder krigsövning, testar olika missiler

Irans elitstyrka, Revolutionsgardet, inleder militärövningar på måndag med avfyrandet av olika ballistiska missiler, rapporterade den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Övningarna som går under kodnamnet ”stor profet-6” börjar på måndagen, sade befälhavare, general Ami Ali Hadjizadeh, utan att specificera hur länge manövrarna kommer att pågå.

”Kort-, medel- och långdistansmissiler, speciellt Khalij-Fars, Sejil, Fateh, Ghiam och Shahab-1 och -2 missiler”,  kommer att  avfyras tillade befälhavaren.

Den allmänna budskapen av den årliga  krigsspelet som övas varje år i Gulfregionen, är fred och vänskap till länderna i området”.

Iran hade utrustat revolutiongardet med en ny ballestisk missil, Qiam-1, som byggdes lokalt och test-avfyrades i augusti förra året.

Iran säger att den har ett brett utbud av robotar, däri några som kan slå mål inne i ärkefiendet Israel samt amerikanska baser i Mellanöstern.

Den Islamiska republiken skryter regelbundet om att utveckla missiler med betydande räckvidd och kapacitet, men västerländska militärexperter tvivlar på landets fordringar.

Prästerskapets missilprogram  har väckt oro i väst, som fruktar att Teheran är på väg att utveckla ballistisk förmåga för att lansera potentiella kärnvapen. Västvärlden misstänkter att Iran håller på att utveckla kärnvapen under sken av sitt civila atomprogram.

Iran har ihärdigt förnekat västvärldens anklagelser och säger att landets nukleära och rymdprogram har inga militära ändamål.