Nyheter

Förlust mot Irak tecken på iransk fotbolls undergång

Irans hopp om att spela i London- OS 2012 fotbollsturnering försvann på torsdagen när de förlurade mot Irak på hemma plan med 0-2 i den andra delen av OS kvalet. 

Irak blir ett av tolv asiatiska länder som kommer att delas in i tre grupper med fyra lag i varje. 

Strider bröt ut mellan två rivaliserande spelare efter matchen i Teheran Azadi stadion och iranska fansen ropade slagord mot chefen för landets fotbollsförbund Ali Kafashian och krävde hans avgång, enligt officiella nyhetsbyrån IRNA.  

Efter 1-0 borta mot Irak trodde alla att iranska U-23 laget skulle ta en bekväm seger hemma i Azadi Stadium.  Men drömmen omvanlades till mardröm.

Enligt flera källor, däribland nyhetsbyrån Mehr så ändras Irans 1-0 vinst på bortaplan mot Irak i OS-kvalet till en 3-0 seger till Irak. Orsaken är att Iran använde sig av en spelare som skulle varit avstängd. Spelaren i fråga, Kamal Kamyabinia, hade i första rundan i OS-kvalet fått två gula kort i dubbelmötet mot Kyrgystan, och därmed varit avstängd i första mötet mot Irak. 

Nyhetsbyrån Fars meddelar att IFF  har igår klocka 11:00 iransk tid (07:30 svensk tid) blivit informerade om 0-3 förlusten. Nyheten förstörde mycket av lagets förberedelser inför hemmamötet mot Irak, och sägs vara en av orsakerna till dagens 0-2 förlust. 

 Nu talar sport analytiker om fiasko, katastroff i iranska fotbollens historia och därmed ” iransk fotbollens djupa undergång”.