Nyheter

Fem atomexperter som hjälpte Iran döda i flygolika

Fem ryska atomexperter som hjälpt Iran med sitt atomenergiprogram fanns bland de  44 passagerarna som dödades när en Tupolev-134 plan från Rus Air störtades på tisdagen utanför Petrozavodsk.

De fem ska ha hjälpt Iran med uppförandet av den iranska kärnreaktoranläggningen Bushehr, i samband med att bygget övergick från tyska till ryska händer enlig israeliska medier, däribland tidningen Haaretz.

Det går spekulationer att mänskliga faktorer har varit inblandad i Kraschen. Det har funnits gott om spekulationer om att Israel har mördat iranier inblandade i Irans kärntekniska program, och saboterat programmet genom Stuxnet och andra medel. Skulle israelerna sabotera en hel passagerarplan att få på fem centrala ryska kärntekniska experter som deltar i den iranska nukleära programmet?

Även om iranska kärnvapen forskare har tidigare varit inblandade i oförklarliga flygolyckor finns det ingen officiell misstanke om bedrägeri, enligt källor. Utredarna undersöker den mänskliga faktorn och tekniska fel som orsakat. kraschen.

Myndigheterna har beordrat en utredning för att ta reda på varför alla fem ledande kärnfysiker var ombord på samma flygplan i strid med ryska säkerhetsbestämmelser som förbjuder mer än en högt uppsatt politiker, militär figur eller verkställande av en känslig bransch reser med samma flyg.