Nyheter

Riksrättprocess mot Irans utrikesminister

Uppdaterad 2011 06 21-11:15

Irans parlament inledde på tisdagen en riksrättsprocess mot utrikesminister Ali Akbar Salehi för att ha utsett en allierad till presidentens stabschef, Esfandiar Rahim Mashaei som biträdande utrikesminister med ansvar för administrativa och ekonomiska angelägenheter..

Förslaget om riksrättprocessen mot Salehi, som undertecknades av 33 lagstiftare, ”lästes upp i majlis på tisdagen av en MP i presiderande styrelse”, vilket krävs enligt lag, sade ett uttalande på parlamentets webbplats.

Enligt Irans grundlag behövs undertecknande av 10 parlamentsledamöter, av 290, för att starta riksrättsprocess mot en sittande minister. Förfaranden måste godkännas av parlamentets presidium innan det skickas till omröstning.

Den riktade ministern bör framträda inför parlamentet inom 10 dagar för att försvara sitt fall och be om förtroende igen.

 Tvisten över Mohammad Sharif Malekzadeh är en del av ett spirande maktkamp med president Mahmoud Ahmadinejad, parlamentet och landets prästerskap. Trots att Malekzadeh anklagas för korruption, verkar motstånd mot hans utnämning vara mer ideologisk.

Malekzadeh var en topp tjänsteman i Högsta rådet för iranska affärer utomlands, som drivs av president Mahmoud Ahmadinejads stabschef, Esfandiar Rahim Mashaie, vars dotter är gift med presidentens son.

Den Ultra-konservativa shiitiska prästerskapet och eliten revolutionsgardet har upprepade gånger krävt Mashaies avskedande och anklagat honom för att leda ”en ström av avvikelse” och att utöva alltför mycket inflytande över presidenten.

Ahmadinejad har hittills benhårt försvarat hans medhjälpare, inklusive Mashaie.

Ahmadinejad och Mashaei har också anklagats för att försöka styra nästa parlament genom att manipulera  det planerade parlamentsvalet mars 2012.

Den utnämnde, Mohammad Sharif Malekzadeh, har avgått under press från hökarna som ser honom som en del av en rörelse som söker att försvaga betydelsen av Irans mäktiga muslimska präster, sade rapporter i media på tisdagen.