Ekonomi

USA anklagar flera företag för att hjälpa Iran undgå sanktioner

Åklagare i USA åtalade Irans största statliga rederiet på måndag och anklagar flera företag och individer för att hjälpa de svartlistade företagets vapenspridningsaktiviteter genom att förfalska bankens register.

Åtalet från Manhattan District Attorney är USA: s senaste försök att lamslå den islamiska republikens Shipping Lines (IRISL), som drabbades av finansiella sanktioner av det amerikanska finansdepartementet under 2008 för sin roll i att bistå Irans program för utveckling av ballistiska missiler.

Elva företag och fem iranska medborgare anklagades för att ha upprepade gånger förfalskat register över bankerna i New York, vilket gjorde att det statligt ägda Iran Shipping Lines använda sig olagligt av det amerikanska finansiella institutioner, enligt domstolshandlingar.

Åtalet anklagade de åtalade att olagligt flytta mer än $ 60 miljoner via motsvarande bankkonton från september 2008 till januari 2011.

USA:s finansdepartementet tillade att ytterligare 10 företag och tre personer svartlistas för deras påstådda band till IRISL. De riktade företagen var Pacific Shipping, Great Ocean fart, Azorerna Shipping, Atlanten Intermodal, Crystal Shipping, Pearl Shipping, Sinose Maritime, Santex Lines och Fairway Shipping.

De fem åtalade personer tros vara i Storbritannien, Förenade Arabemiraten och Singapore.

 USA har Sammantagetsanktionerat 121 företag och privatpersoner anslutna till IRISL.

De personer som står inför sanktioner är högsta chefer och chefer för IRISL och företag som agerar för dess räkning, sade stadssekreterare  Adam Szubin i ett uttalande.