Mänskliga Rättigheter

Nya offentliga avrättningar i Iran

Iran hängde tre män offentligt på måndagen som dömts för våldtäkt och väpnat rån i den östliga staden Zabol, rapporterade nyhetsbyrån Fars.

FångarnaI identifieras i rapporten som Baboddin Barkazai, Mohammad Poudineh och Valioallah Meer utan att ge ytterligare detaljer.

Söndagen den 13 juni  hängdes två bräder,Karim and Rahim Pourmahmoud i staden Dezfuli sydvästra Iran, enlig statliga tidningen Asre Iran.

Ytterligare en man  hängde  på lördagenen dömd våldtäktsman i den södra staden Shahrekord, rapporterade den statliga tv-webbplatsen.

Inklusiv senaste hängningar har hittils 162 avrättningar rapporterats i Iran hittills i år, enligt räknningar baserat på media och officiella rapporter.

Iranska medier rapporterade 179 avrättningar  förra året. Men internationella människorättsorganisationer säger att det faktiska antalet var mycket högre. Ian är ett  land som avrättar flest i vcärlsen i förhållande till sitt befolkningsmängd.

Teheran säger att dödsstraffet är avgörande för att upprätthålla lag och ordning, och tillämpas först efter uttömmande rättegång. Mord, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel och äktenskapsbrott är bland de brott som bestraffas med döden i Iran.