Nyheter

Iran vill skicka apa i rymden

Iran planerar att sända en levande apa i rymden under sommaren, rapporterade den statliga televisionen på sin webbplats på torsdagen.

”  Raketen Kavoshgar-5 kommer att lanseras under månaden Mordad (23 juli-23 Augusti) med en 285-kilos kapsel som bär en apa  som rör sig i en bana 120 kilometer över jorden, sade Hamid Fazeli, chef för Irans rymd organisation.

I februari presenterade president Mahmoud Ahmadinejad en rymdkapsel som är avsedda för en levande apa i rymden, tillsammans med fyra nya prototyper av hembyggda satelliter som landet hoppas att lansera före mars 2012.

Det är första steget mot att skicka en människa i rymden sade Hamid Fazeli, som Teheran säger är planerad till 2020.

Iran skickade en råtta, sköldpaddor och maskar i rymden ombord på sin Kavoshgar-3 raket under 2010.

Fazeli också tillkännag planer för lanseringför Fajr spaningssatellit  i oktober med ”en livslängd på ett och ett halvt år, som ska  placeras på en 400 kilometer höjd  ,” rapporterade webbplatsen.

På onsdagen skickade islamiska republiken framgångsrikt sin Rassad-1 (Observation-1) satellit i omloppsbana  på 260 kilometer över jorden.

Rassad-1, som rör sig runt jorden 15 gånger var 24 timmar och har två månaders livscykel, kommer att användas för att fotografera planeten och överföra bilder, säger rapporter i media.

Västmakterna befarar att Irans planerar att utveckla en ballistisk missil med förmågan att leverera kärnvapenstridsspetsar, men Teheran förnekar.