Nyheter

Iran testar nytt luftvärnssystem

Iran har framgångsrikt testat ett nytt inhemskt producerade luftvärnssystem, sade en iransk överbefälhavare för flygvapnet.

Brigadgeneral Farzad Esmayeeli, som leder Khatam-ol-Anbia flygbasen, sade att Iran hade lyckats testa Mersad-luftförsvarssystemet med Shahin- missiler och att systemet nu ingår i landets luftförsvarsenhet, rapporterade den statskontrollerade nyhetsbyrån Fars på måndagen.

Iran säger att landets mark-till-luft missiler, Shahin, kan skjuta ner fiendens jetplan och helikoptrar vid överljudsfart och att Mersad luftförsvarssystemet är utrustat med avancerade radar och en avancerad bärraket.

Det kommer även rapporter om att Iran accelererar sin missilutveckling och påskyndar sina ansträngningar att utveckla en långdistans ballistisk missil, trots de hårda internationella sanktionerna mot landet för ett år sedan, rapporterade israeliska tidningen Haaretz med hänvisning till en opublicerad rapport från FN-experter.

Jerusalem Post citerade samtidigt en annan FN-rapport som säger att Iran har i februarimånad genomfört oanmälda provskjutningar av två av sina mest avancerade missiler, Shibah-3b och Sejjil-1.