Folkliga protester

Irans säkerhetsstyrkor attackerar demonstranterna

Irans säkerhetsstyrkor angrep demonstranter som samlas i Teheran på söndagen för att uppmärksamma andra årsdagen av landets omtvistade presidentval 2009 .

”Säkerhetsagenter angrep folkmassan med elektriska batonger … i Vali-e Asr gatan, Vanktorget och andra delar av Teheran för att skingra demonstranterna”. Hundratals demonstranter uppges ha arresterats av säkerhetsstyrkor enlig uppgifter som FFFI har tagit del av.

Vittnen berättar att tusentals säkerhetsmedlemmar och civilklädda agenter var stationerade i Teheran för att stoppa alla former av antiregerings protester.

”Affärsinnehavare beordrades att stänga sina butiker … hundratals människor har samlats på andra områden i Teheran”, berättar vittnen.

Presidentvalet 2009 utlöste landsomfattande protestdemonstrationer mot den religiösa diktaturen i Iran. Oppositionen anklagade makthavarna för ett riggade presidentval som såg till att Mahmoud Ahmadinejad blev omvald. Myndigheterna säger att valet var det mest legitima sedan Irans islamiska revolutionen 1979. Minst 350 demonstranter dödades, flera tusen fängslades och ett antal oppositionella avrättades av prästerskapets regim i samband med dessa oroligheter